Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný
  • Komedie

Oblíbené filmy (5)

Blade Runner

Blade Runner (1982)

Když jsem si, někdy těsně po revoluci, nahrál Blade Runnera z Novy na VHS, byl jsem u vytržení. V průběhu pár dnů jsem ho viděl snad 10x a od té doby snad 100x. A ještě se mi neomrzel a neustále se na něj těším. Pak jsem sehnal Director´s Cut na DVD. Jednak vylezlo tisíc detailů, což je, z ohledem na techniku, jasné. První dvě pokoukání jsem byl nesvůj, páč to bylo v originále, na rozdíl od původního, který byl česky. Postupem času jsem začal zjišťovat, jaké cinty v původní verzi byly. Myslím česky namluvené. Tam, kde v originále Deckard mlčí, v české verzi mluví nepochopitelně v první osobě. Kdybych si měl vybrat jeden jediný film, který by mi zůstal, byl by to Blade Runner. Scénu na klavír hrající Ráchel, rozpuštějíc si vlasy s posléze přisednuvším Deckartem, považuji za vůbec nejerotičtější scénu ze všech filmů, které jsem kdy viděl. Ještě k POMOvu výroku, že Scott neovládá obsah. Aniž bych chtěl komukoli brát jeho názor, tak konstatuji, že tak od srdce jsem se, při čtení jeho komentáře, už dlouho nezasmál. Jasně, pokud je někdo zvyklý na filmy typu posledního Ramba nebo na jiné masakristické filmy nebo na filmy s divokou kamerou a la poslední dva díly o Bournovi, pak tento postoj naprosto chápu. A ještě jedna věc. Blade Runner není film pro ty, kteří potřebují podat všechno polopatě. B!Shop je toho jasným příkladem. Čekal nářez. Víte, je to jako s hudbou. Dívka s vlasy jako len od Debussyho může deklasovat celého Mozarta. Jde jen o to, co člověk od díla čeká. Ještě se musím pousmát nad výrokem kolegy Isherwooda, že výroky Roye Battyho o slzách v dešti v něm rezonovaly celý zbytek filmu. No, to sis toho, Isherwoode, moc neužil, vždyť paprsky, co se třpytí v Tannhauserově bráně jsou, počítám, tři munuty před koncem?

Případ Pelikán

Případ Pelikán (1993)

Teda pánové a dámy, to věčné, nehorázné a hloupé lpění na srovnávání filmů s předlohami, mi už vážně pije krev. Případ pelikán je vynikající sríler, s vynikajícím obsazením, vynikající hudbou a nádhernou kamerou, s perfektním, logickým dějem. Je to jeden z nejlepších politických trillerů, které doma mám. A že jich mám.

Million Dollar Baby

Million Dollar Baby (2004)

Myslel jsem si, že jsem větší drsňák. Nezadržitelně jsem se rozplakal v momentě, kdy Hilary ležela ve špitále a Morgan ji "pomohl". Že jsem se rozbrečel u filmu se mi stalo třikrát v životě. U tohoto, pak u Vykoupení z věznice Shawshank v momentě, kdy Freeman na konci filmu přichází na pláž za Timem Robbinsem. a ve Vzkazu v lahvi, Kdy Costner píše své mrtvé ženě dopis. Zajímavé, že u toho byl dvakrát Freeman. MDB je asi nejlepší film za posledních 5 let. Castiing se povedl dokonale.

Sunshine

Sunshine (2007)

Vynikající. Výkon třeba takového Benedicta Wonga v okamžiku, kdy zjistil, že po všech možných propočtech a několika kontrolách zapomněl připočíst úhel pro nákolon lodi vůči Slunci a díky tomu byli všichni ozářeni a byla jim zničena zásobárna kyslíku včetně ho produkujících rostlin, to byl jeden z vrcholů filmu. Už dlouho jserm neviděl film, kde bych všem hercům věřil každé slovo a každé gesto. Chování posádky bylo vrcholně věrohodné. I proto dávám filmu plný knedlík. Všemu pomohla i hudba Johna Murphyho. Mám doma soundtrack a je to úchvatné. Nádherný komentář od Geminiho. To je naprosto přesné. 12/11/2012 - po včerejším repokoukání nechávám plný knedlík. Jinak to věčné srovnávání s Horizontem události, no, víte, mi na HU vyloženě vadí přítomnost Sama Neilla. Ne, že bych ho neměl rád, ale na tuhle roli bych ho, tedy, rozhodně nevybral. Já se nemůžu zbavit dojmu, že má velmi malý výrazový rejstřík, co se obličeje týče. Je to takový napůl nasládlý, napůl přiblbý, neustále lehce se divící úsměv. Neví, do scifi bych ho netahal. V závěrečné fázi filmu mi ten jeho bubák připadál vyloženě směšný. Pomo tady napsal, že "Na veľkolepé mainstream sci-fi príliš nízkorozpočtové, ukecané a interiérové, na inteligentnú komornú drámu príliš nenápadité a klišovité. O postavách prakticky nič nevieme, skoro každý zvrat v deji sme už videli inde, po vizuálnej stránke strohé, minimálne o triedu slabšie než HORIZONT UDALOSTI. " Mi právě to, že o postavích víme kulový, naprosto vyhovovalo, neboť člověk dopředu nevěděl a ani nedokázal odhadnout, jak se kdy zachovají. Jestli POMO potřebuje všechno polopatě, tak prosím, ale nic pro mě. Pro mě osobně je Sanšájn výrazně lepší, než HU. Zvláštní, že HU dal POMO sice 4*, ale jeho slova byla dost negativní. To už musí být, v jeho očích, Sunshine, opravdovou sračkou.