Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Animovaný

Oblíbené filmy (4)

Něco z Alenky

Něco z Alenky (1988)

Dokonale surreálné představení Alenky v říši divů podle předlohy Lewise Carrolla zavede diváka za hranice všední představivosti. Takhle si nás dokáže povodit asi jen pan Švankmajer. Tuhle Alenku mi pouštěl táta už od malička, takže promiň Burtone, ale na tuhle skvělou, českou verzi nemáš. Po dlouhé době jsem shlédla na promítání v Aero, a velké plátno Alence sluší. Švankmajer si hraje s divákovou pozorností a vkusem, a drze nám předvádí, že fantazii se meze nekladou a on je pravým mistrem v její bezedné studnici.

Život je krásný

Život je krásný (1997)

Buongiorno principessa! Beningniho naivistický přednes pro mě přidal do filmu lehkost bytí, bezstarostného veselého života, který samozřejmě krutě narazí na realitu židovské otázky. Kritici vyčítají nedůvěryhodnost filmu. Ale byl účel toho filmu ukazovat, jaké to tam bylo nebo natočit fiktivní příběh o statečném tátovi, který se přes všechno, co se přihodilo, snaží zachovat lidskost a dětství svému dítěti? Koho zajímá, že to nebylo na 100% reálné, komu jde o to, že takový hrdina by se tam jistě nenašel? Mně vůbec. Film je kouzelný příběh o tom, že život nebývá až tak krásný, pokud si ho krásný neuděláte.

Jára Cimrman ležící, spící

Jára Cimrman ležící, spící (1983)

Možná tady nebudu nestranná, ale o to mě nikdo nežádal... Mluvím jako fanda Cimrmanů, takže si nedokážu představit, že by tenhle film někoho zklamal. Je to takový malý průřez přeplněného života Járy, který byl prakticky u všeho a jeho geniální mysl toho vynalezla tolik, že by to nestačilo na pět jiných géniů. Pokud se budeme bavit o tvůrcích, ve snímku je řada excelentních herců, kteří si své role užívají a baví je být součástí této ukázky "historie". Smoljak-Svěrák byli skvěle sehraná dvojka, škoda, že pan Smoljak už hraje divadlo jinde :(