Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (45)

plakát

Konference (2022) 

Člověka až mrazí, když slyší, s jakým absolutně nulovým emočním projevem mluví tito „samozvaní nadlidé“ o konečném řešení židovské otázky a též o budoucím směru samotného evropského kontinentu. O to víc pak stojí, zamyslet se nad faktem, že toto „konečné řešení“ se nemělo týkat jen židovské rasy jako takové, ale i Českého národa jako celku.

plakát

1883 - Toto není vaše nebe (2022) (epizoda) 

Hodně emocionální finální epizoda, která zakončuje jedno velké putování napříč prériemi. Kdybych mohl, dal bych snad i těch 6 hvězdiček. Celou dobu jsem si říkal, jak chtějí ukončit takto bezchybný a dechberoucí příběh, kde epizoda co epizoda atakuje 5 hvězd, ale stejně se jim to nakonec povedlo víc než bravurně. Poslední dvě finální scény, James s Elsou a hlavně ta následující s Sheou, mě dojaly a dost emočně zasáhly, což se stává opravdu málokdy. Víc k tomu není co dodat a můžu jen stroze napsat, že Sheridan je naprostej bůh, který si mě zaháčkoval na dlouhou dobu dopředu.

plakát

Andor (2022) (seriál) 

Projekt od, kterého jsem nic nečekal. Projekt, který když oznámili, říkal jsem si, proboha proč? Proč zrovna seriál o Andorovi? Proč seriál o postavě, o které už vše víme a dokonce i víme jaký osud danou postavu potká. A výsledek? No ty vole! Tady dlužím velkou omluvu Disneymu, protože tohle jsem vůbec neočekával. Po fakt dlouhý době projekt, který měl poutavý děj s jen vzestupnou kvalitou. Nepamatuju si, kdy naposled mě takto něco ze světa SW bavilo. Po tom, co jsem měl málem infarkt z Boby Fetta a pak následně už rovnou mozkovou příhodu z Obi-Wana jsem si u Andora doslova chrochtal blahem! Hodně lidí si stěžuje, že v Andorovi nejsou souboje se světelnými meči. Hmm. A? Tady je jasný důkaz, že to jde i bez nich. Strašně mě mrzí, že Andor nemá sledovanost. Doufám ale, že nakonec si k tomuto projektu každý fanoušek SW najde cestu a dá mu třeba ještě jednu šanci až do konce. Ne, že to dropne po 3 prvních dílech, které co si budem, opravdu nebyly nejlepší. Na závěr musím vyzdvihnout 2 věci: za 1) hudba - málo kdy se stane, že má hudba něco v sobě. To něco, co ani nedokážu popsat, pociťuji jen u vybraných snímků, ke kterým hudbu skládá Hans Zimmer. Tady jsem ten pocit měl skoro u každé epizody. Prostě fuckin awesome hudba co má kurva grády. A za 2) praktické kulisy - jasně žijeme v době, kdy se dá všechno udělat z 1 a 0 a nebudem si ani nalhávat, že tady ty digitální sety taky nejsou ale o to víc z nich vyčnívají právě praktické kulisy a efekty, na kterých si dal někdo záležet a toho si prostě cením ze všecho nejvíc, kór když jde navíc o SW, u kterého už jde pomale o věc nevídanou. Jediné z čeho mám teď fakt obavu je aby nám po tom diváckém neúspěchu nezrušili tu 2. oznámenou sérku, která to má vše ukončit. Byla by to fakt velká škoda, aspoň za mě. Hodnocení: 90%.

plakát

For All Mankind - Šeď (2021) (epizoda) 

Čekal jsem od posledního dílu 2. série opravdu hodně. Zaručeně jsem však dostal daleko více než jsem vůbec mohl očekávat. Obrovská dávka napětí se tu střídala se smutkem ale i s pocitem jakéhosi Pyrrhova vítězství jak na zemi tak i ve vesmíru. Celé to šlapalo od začátku až do konce s krásným pomrknutím na budoucí pokračování. Sice by se i zde našly opět nějaké ty výtky či nelogičnosti ale za mě jak nejlepší díl této série tak i doposavad nejlepší díl celého seriálu. Když shrnu celou sérii, tak by se zde dalo určitě vyškrtnout pár zcela zbytečných dějových linek, ale chápu, že zde prostě musely být na výplň. Oproti 1. sérii trošku sešup dolů, ale i tak stále nadprůměrný seriál o alternativním běhu dějin.

plakát

Gangy z Birminghamu - Zámek a klíč (2022) (epizoda) 

Jeden z nejlepších dílů Peaky Blinders. Postupně to gradovalo až do velkého finále, kde se to jako obvykle zcela přetočilo do zcela neočekávané zápletky. Tato série sice nepatřila k těm nejlepším, ale zase nám ukázala jiné pohledy do velké politiky překypující intrikami či klamy, které přerostly až do samotné rodiny, kde hluboce zakořenily.

plakát

Klan Gucci (2021) 

Film podle skutečných událostí, o kterých jsem nikdy neslyšel ale taky se o ně nikdy nezajímal. O to lepší pocit jsem poté měl ze snímku o této silně ,,extravagantní a nevyzpytatelné,, rodině. Gaga opět na plné čáře ukazuje jakou se stala výbornou herečkou a Adam Driver ji neméně herecky excelentně doplňuje. Al Pacino společně s Jaredem Letem měli velmi slušnou chemii a jejich interakce (zejména výměny názorů) byly třešničkou na dortu. Kostyméři si zde logicky užili pré (taky kde jinde než tu) a po této stránce nebylo co vytknout. Opravdu velice zajimavý a poutavý příběh s pro mě dosti nečekaným závěrem. Za pochvalu určitě ještě stojí vypíchnout výborný hudební podkres s nadčasovou hudbou z 80. let. Hodnocení: 80%.

plakát

Obi-Wan Kenobi - Část IV (2022) (epizoda) 

To, že Star Wars v poslední době za nic nestojí už víme. A bohužel se s tím buď smíříme anebo se o to už nebudeme vůbec zajímat, ale doprdele co zas tohle bylo za výkvět, to mně hlava nebere. Po Book of Boba Fett jsem si říkal, že máme nové dno a teď už se to jen odrazí od dna a půjde to nahoru. Hmm, tak asi ne no. Naopak půjdeme ještě níž a to ne o jeden, ne o dva ale rovnou třeba o tři levely. To je fakt smutný, kam se tato značka dopracovala. Jakože je architektura dobrá či dokonce působivá je fajn a stále se na to i ,,hezky,, kouká po vizuální stránce (až na občasné špatné klíčování postav ale co už, že jo, to je tady ten nejmenší problém). Ty lapsy, nelogičnosti či dokonce absolutní nesmysly tady vyvrcholily do nového extrému (viz protíkající dveře na podvodní základně anebo chybějící jakákoliv protiletadlová obrana (důvod, že na základnu inkvizitorů nikdo nezaútočí, fakt neberu)). WAU, gratuluji. Ach jo, takto jsem si vážně nepředstavoval návrat Obi-Wana po tolika letech. Zbývají ještě 2 epizody a já už se regulérně bojím, co nás zas čeká za majstrštyky. Jak ale vidím, podle zdejších komentářů, nejsem v tom sám, tak nám všem přeji ještě pevné nervy, zřejmě je budeme potřebovat.

plakát

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) 

Tak tady budu asi po hodně dlouhé době trošku kritickej, ale jednou to přijít muselo 🤨. Od 2. Strange jsem po 3. Spíďovi čekal minimálně stejnou kvalitu, ta se ale tentokrát úplně nedostavila, aspoň tedy za mě. Scénář tady strašně šustil nedopracovaností, v horším případě brutálními škrty v dialozích, pač mně extrémně bilo do očí, jak spousta scén k sobě vůbec neladila či dokonce snad dějově ani vůbec nenavazovala. Výsledný sestřih měl mít něco pod 3 hodiny, verze v kinech má však jen 2 hodinky a něco málo k tomu, to je podle mě ten největší průser (rozhodnutí vyházet tolik scén, asi aby to mělo svižnější tempo, bylo však brutálně kontraproduktivní). Tvl a ten finální zvrat, to už jsem si jen říkal copak to asi jeli kluci za matroš při psání scénáře 🤦😅. Těžko hledám slova co bylo vůbec k pochvale. Ale něco málo se asi přece jen najde, např. některá camea potěšila (ikdyž jsem jich čekal asi více). Největší pochvalu však určitě zaslouží všechny ,,hororové pasáže,, které byly velmi velmi povedené na Marvel až dosti brutální. Takže tady fakt obrovská pochvala. Dále postava Americy Chavez byla velmi příjemnou posilou. Samotný Strange byl taky celkem v pohodě, tak jak jsme u něj zvyklí, takže není úplně co vytknout. Naopak postava Wandy byla tentokrát neskutečně nudná a její příběhový oblouk jsem si nedokázal nijak bohužel užít. Byl to opět jeden přešlap za druhým, kdy daná rozhodnutí si většinou sama sobě odporovala anebo ani nedávala vůbec smysl). Ach jo, tohle mě fakt dost mrzí, ale co se dá dělat, ne vždy roste pšenka a tady to tentokrát opravdu moc neklaplo, alespoň tedy za mě. Co se nemusí líbit mě, může druhý vychválit a tak to má být ✌️. Proto na to určitě zajděte a udělejte si vlastní obrázek 🙂. Hodnocení: 55%.

plakát

Quo vadis, Aida? (2020) 

Jeden z největších průserů moderních evropských dějin. Dodnes nechápu jak mohla Evropa potažmo celý svět této události jentak nečinně přihlížet. Snímek po filmařské stránce bezchybný, samotná okolnost děje, o které film vypovídá, je však nepřijemně smutná až silně depresivní. Hodnocení: 90%.

plakát

Hon (2012) 

No ty kráááso!!! Tak tohle bylo teda na míle vzdálený i 5* a kdyby to šlo, dostalo by to i tu šestou hvězdu. Z jedný strany filmařský masterpiece oplývající takovým scénářem, že ani nedutáte a ani si víc nedokážete představit, jak víc se to může ještě s prominutím posrat. Pak z druhý strany silně ale hodně silně nepříjemný niterný pocit, kdy je člověku opravdu fyzicky zle (alespoň tedy v mém případě tomu tak bylo). No hodně silnej zážitek a z tohohle se budu asi ještě dlouho vzpamatovávat. Hands down dámy a pánové!!! Hodnocení: 100%.