Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Poslední recenze (3)

plakát

Sněhulák (2017) 

Absolutní flusnutí do tváře knižní předloze, která vyniká po všech směrech a rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co Nesbø zatím nabídl. Filmové zpracování k tomu ovšem má, kulantně řečeno, dost daleko. Upřímně si nepamatuju, kdy jsem se naposledy musel tak vehementně přemáhat film dokoukat dokonce. Naprosto mizerný, odfláknutě působící scénář. Obecně nemám problém s tím, pokud se film do puntíku neřídí předlohy a jde si v některých ohledech svou vlastní cestou, ale tady některé scény odklonem od předlohy zcela pozbývají smyslu a působí nadbytečně. Nulové vykreslení postav, ke kterým si divák nevypracuje žádný vztah a jejich osud je jim vlastně úplně lhostejný tomu zrovna nepřidává. Každopádně abych nebyl jen negativní - pokud bylo cílem n*srat fanoušky předlohy, to se povedlo výborně.

plakát

Spider-Man: Bez domova (2021) 

SPOILER! Wow, kde jenom začít. V podstatě se dá říci, že No Way Home je takovým splněním snu každého skalního fanouška nejen původní spidermanovské trilogie s Tobeym Maguirem, ale i Garfieldovo Amazing spidermana z let 2012 a 2014. To, co dle mého názoru činí tento snímek tak neskutečně kvalitním, je to, jak výborně dokáže pracovat s emocemi - což je v zásadě to, co mi chybělo u prvních dvou dílů nové trilogie, které mě zásadně neoslovily. Je zde spousta scén, které se se svou emotivností dokáží divákovi dostat pod kůži a vtáhnout ho do děje takovým způsobem, že se dostává do jakéhosi ‘polotransu’ a vše ostatní mimo plátno pro něj prakticky přestává existovat. Výrazně tomu bezesporu dopomáhá jednak scénář, a jednak vynikající herecké výkony, v čele s Tomem Hollandem, který právě v tomto snímku předvádí minimálně jeden z nejlepších hereckých výkonů za svou kariéru u Marvelu vůbec. Z hereckých výkonů pak musím zvláště vypíchnout ještě výkon Zendayay, která již potřetí ztvárňuje roli M.J. Právě interakce mezi ní a Tomem Hollandem, respektive mezi M.J. a Peterem Parkerem je skvělá a dynamika mezi nimi nabírá na obrátkách takovým způsobem, že poprvé za celou trilogii mám pocit, že ta chemie mezi nimi je skutečně přirozená a opravdová. Pokud je již řeč o interakci jednotlivých postav, tak to, jak spolu vzájemně působí jednotliví spidermani, se téměř blíží dokonalosti. Ať už z hlediska kvality, dynamiky, emotivnosti či hloubky dialogů, tak samozřejmě z hlediska vytříbených vtípků, které jsou pro filmy z MCU tak typické. Konečně je třeba ocenit to nemalé množství easter eggů a odkazů jednak na Tobeyho původní trilogii a Garfieldovo Amazing spidermana, tak i na jiné kultovní filmy či seriály. No Way Home je bezesporu nejočekávanějším snímkem z MCU od Avengers: Endgame a všechna ta vysoká očekávání ze strany kritiků, recenzentů a především fanoušků, zdá se, se podařila obdivuhodným způsobem naplnit a režisér Jon Watts tak zaslouží naprosté absolutorium.

plakát

Gangy z Birminghamu (2013) (seriál) 

Musím říci, že už dlouho na mě žádný seriál tak silně nezapůsobil. Peaky Blinders mají úplně všechno. Vynikající herecké výkony, dokonalé vykreslení atmosféry průmyslové Anglie 20., potažmo 30. let 20. století, výborný soundtrack a v neposlední řadě také skvělou gradaci děje. Co musím ale vyzdvihnout ze všeho nejvíc, je výkon Cilliana Murphyho, který se zřejmě pro roli Thomase Shelbyho narodil. Neznám žádného herce ani herečku, kteří by se pro jakoukoliv filmovou/seriálovou roli hodili více, než právě C. Murphy pro postavu vůdce předního birminghamského gangu. What a fookin performnce! Nicméně o moc pozadu se svými hereckými výkony nezaostali ani Paul Anderson a Joe Cole, kteří ztvárnili postavy Arthura a Johna Shelbyových, tedy Tommyho bratrů. Způsob, jakým se scénáristům a samotným hercům podařilo vykreslit posttraumatické stresy jednotlivých postav, které mají po návratu z Velké války velký problém s nalezením vnitřního klidu, je vskutku bravurní. Vedle již zmíněných hereckých výkonů oceňuji také samotnou historickou linii, od které se značná část příběhu odvíjí. Krize Evropy po první světové válce, nástup nových politických ideologií komunismu a fašismu, stávky a pokusy o buržoazní revoluci, no a v neposlední řadě také Velká hospodářská krize. Atmosféra, která se Stevenu Knightovi podařila kolem těchto událostí vykreslit, je parádní a upřímně musím říci, že mě tak nějak donutila otevřít učebnice a trochu si o těchto událostech oprášit vědomosti :-) No a pokud jde o dějovou linii, zde opět nemám co vytknout, každá série má samozřejmě svojí vlastní zápletku a je svým způsobem originální. Děj má potřebnou dynamiku a v určitých momentech excelentně graduje, zároveň je děj značně nepředvídatelný. V neposlední řadě se mi také líbí prolínání gangsterského světa a politických kruhů, což nám pomáhá nahlédnout na tuto dobu ze dvou odlišných prostředí. Osobně jsem velice zvědavý, co nám přinese 6. řada, která má být podle slov tvůrce Stevena Knighta tou úplně poslední. Samozřejmě už jsme zažili nemálo skvělých seriálů, které se nepodařilo patřičným způsobem ukončit, nicméně pevně věřím, že v tomto případě se dočkáme důstojného konce. Po dlouhou dobu jsem zhlédnutí tohoto skvělého seriálu odkládal - nedělejte stejnou chybu! :-)

Poslední hodnocení (529)

Vládcové nebes - Část šestá (2024) (epizoda) (E06)

27.02.2024

Vládcové nebes - Část pátá (2024) (epizoda) (E05)

19.02.2024

Vládcové nebes - Část čtvrtá (2024) (epizoda) (E04)

19.02.2024

Vládcové nebes - Část třetí (2024) (epizoda) (E03)

03.02.2024

Vládcové nebes - Část druhá (2024) (epizoda) (E02)

31.01.2024

Vládcové nebes - Část první (2024) (epizoda) (E01)

31.01.2024

Hříšnice - Část VIII. (2021) (epizoda) (S04E08)

31.01.2024

Hříšnice - Část VII. (2021) (epizoda) (S04E07)

31.01.2024

Hříšnice - Část VI. (2021) (epizoda) (S04E06)

31.01.2024

Reklama