Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Pohádka

Deníček (3)

Jára Kohout *9.12.1904 +23.10.1994

Kopisty u Mostu na Zaniklé obce  . Ve fotogalerii je možné nalézt i fotografii kina.

Jára Kohout *9.12.1904 +23.10.1994

Mistr Peter Koza

V době koronavirové natočilo Tostabur a pan mistr tento úžasný seriál 

Rytier slovom,mečom a vareškou -cyklus prednášok šermiarskeho majstra Petra Kozy

Príhovory šermiarskeho majstra Petra Kozu - prológ

Príhovory šermiarskeho majstra Petra Kozu - 1. diel - Slovo: Sila slova

Príhovory šermiarskeho majstra Petra Kozu - 2. diel - Slovo: Ovidius - Muky žiarlivosti

Príhovory šermiarskeho majstra Petra Kozu - 3. diel - Slovo: Počiatky rytierstva

Príhovory šermiarskeho majstra Petra Kozu - 4. diel - Slovo: Pasovanie za rytiera

Príhovory šermiarskeho majstra Petra Kozu - 5. diel - Karel Veliký

Príhovory šermiarskeho majstra Petra Kozu - 6. diel - Slovo: Král Richard Lvie Srdce

Príhovory šermiarskeho majstra Petra Kozu - 7. diel - Slovo: Templári  (karanténa)

https://www.tostabur-archiv.sk/peter-koza

Jan Žižka

"...stává se tím, který následně se zapsal do dějin Česka tak, že má náměstí v Semilech,v Borovanech, v Táboře a v Praze má i vlastní čtvrť."

Tak teď nevím jak to bylo myšleno. Jestli se zapsal do dějin (tak moc), že díky tomu má dnes náměstí v Semilech, v Borovanech, v Taboře a v Praze má i vlatní čtvrť (nesou jeho jméno) a nebo se zapsal do dějin právě tím, že výše zmíněná místa nesou jeho jméno. Připomíná mi to příběh a tento film, kdy také často člověk neví co chtěl "básník" říci. Celé je to horší o to, že pokud dobře vím v Semilech není žádné náměstí, které by se jmenovalo Jana Žižky případně Žižkovo.  Je zde jedině tak ulice Jana Žižky (dříve Žižkova), ale to není v Semilech, ale na druhém břehu Jizery v Podmoklicích (dobře, nyní je to součást města Semil), ale pořád to není náměstí. Jediné co tam nově vzniklo je kruhový objezd . V tomhle případě už nejsme ve filmu na počátku 15.století kde si můžeme vymýšlet co chceme a upřímně by mě zajímalo kde na to přišli.

„Hledej pravdu, prav pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do své smrti.“ - Jan Hus

Kniha Místní a pomístní jména v Semilech vydaná roku 2015 jako 2. aktualizované vydání  v kapitole Podmoklice-názvy ulic říká že Žižkova ulice (dnes Jana Žižky) byla vedle Riegrovy ulice (dnes Nádražní) první ze dvou ulic, které na návrh stavitele Hartla  27.7.1910 obecní zastupitelstvo pojmenovalo.  Dostala název Havlíčkova, ale  nikdo jej nepoužíval, lidé vždy říkali ulice Na Bahnech. Dle usnesení pléna NV z 23.8.1945 byla ulice od Slavie až k železniční trati pojmenovaná Žižkova. Vybudováním stadionu v letech 1963-1966 byla přerušena, ale obě její části nesly až do 16.4.1971 název Žižkova ulice. Po tomto datu si název zachovala jen část od stadionu k železniční trati.

Zajímavým faktem je informace o tom, že správy Podmoklic se způsobem těžko pochopitelným zmocnila v roce 1887 německá menšina kdy v třináctičlenném zastupitelstvu zasedalo 10 Němců a jen 3 Češi a jednací řeč byla Německá. V té době měly Podmoklice 1384 obyvatel, z toho 114 Němců a 1270 Čechů. Až v roce 1909 se správa vrátila do českých rukou, mohl se vzhled, vybavenost obce, veřejný a spolkový život vyvíjet svobodně v duchu přání převažujícího českého obyvatelstva.  Můžeme tedy jen přemýšlet, proč tato ulice nebyla pojmenována Jana Žižky hned na počátku, ale až po skončení II.sv války.

Bylo by mnohem lepší  (když už to jinak nejde) zmínit místo Semil třeba Lomnici nad Popelkou, kde je jak Žižkov tak i ulice k Táboru tedy k poutnímu místu na vrchu Tábor .  https://mapy.cz/turisticka?source=base&id=2026262&x=15.3679273&y=50.5086435&z=18 .

 O Janu Žižkovi by se však dalo říci mnoho co by vypovědělo o jeho velikosti více než informace, že je po něm někde něco pojmenováno. Doufám, že všechny herce vzali alespoň na procházku na Vítkov k památníku.