Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Sci-Fi

Recenze (6)

plakát

Prometheus (2012) 

Naprostá nuda. Film bez myšlenky o ničem. Lidstvo nalezne prastarý vzkaz od mimozemské civilizace, dorazí na planetu, a tam zjistí, že jsou mimozemšťané zlí. Zbytek je nudná parodie na akční film. Myšlenka žádná. Tohle není sci-fi, která myšlenku mít musí, tohle je nudný akční film, místy s pěknou grafikou. Za tu je ta jediná hvězdička, jinak by to byl odpad jak vyšitý.

plakát

District 9 (2009) 

Sviňáci vs. Kreveťáci. Geniální sci-fi. Možná má své mouchy a možná je to tak trochu jednooký král mezi slepými, ale mezi sračkami typu Hvězdné války, Star Trek, Avatar, a co já vím co se v tomto žánru ještě proslavilo, je to prostě bomba. Bomba, která má hlavu a patu a neobsahuje žádné do očí bijící logické nesmysly. Výše jmenované sračky, stejně jako velká většina dalších "sci-fi" filmů současnosti, jsou totiž sice FI, ale SCI rozhodně ne. A navíc tenhle film dělá skvěle to, v čem kvalitní sci-fi vyniká, totiž ukazuje, jací (sviňáci) mi lidé jsme. Zajímavé je, že tu pár lidí plive na "nelogičnosti" děje. Já skutečně žádné podstatné nevidím. Pasivní chování kreveťáků dobře a jednoduše vysvětlil profesor entomologie. Vše ostatní jsou prkotiny, jejichž sáhodlouhé vysvětlování by jen rozmělňovalo děj. Přitom stačí trocha fantazie. Stopování telefonem? Třeba použil Voice over IP a Tor. Atd. Snad jediná nepravděpodobná věc byla kompatibilita pozemské a mimozemské genetické informace. Ale i to lze vysvětlit, třeba teorií panspermie. Moc pěkný film.

plakát

10 Feet (1966) 

Ultraminimalistický snímek s těžko uchopitelnou, ale přesto přítomnou pointou. Na původním médiu, v širším kontextu, jistě dává větší smysl. Každopádně i takto samostatně lepší zážitek než z řady celovečerních filmů :)

plakát

End After 9 (1966) 

Minimalistický snímek s téměř diskordiánskou pointou. Na původním médiu jistě působivější než na YouTube.

plakát

Artype (1966) 

Radko má pravdu, hipísácký televizní monoskop :) Šedesátá léta :) Asi nemá valného smyslu hodnotit tyhle věci samostatně, a už vůbec ne podle klipu na YouTube, ale co se dá dělat. Umím si to představit promítané z filmového pásu za zvuku promítačky jako smyčku v rámci nějaké výtvarné instalace. Na Wikipedii jsou k práci pana režiséra, jejímž těžištěm rozhodně nebyl film, zajímavé informace: http://en.wikipedia.org/wiki/George_Maciunas + http://en.wikipedia.org/wiki/Fluxus :)

plakát

Alice ve městech (1974) 

Poetický, atmosférický příběh o nepříliš úspěšném novináři Philipu Winterovi (Rudiger Vogler) a devítileté Alici (Yella Rottländer), jejímž opatrovníkem se Philip nedobrovolně stal. Oba hrdinové se spolu vrací z New Yorku domů do Německa, kde se snaží najít Alicinu babičku. Nevědí však, ve kterém městě babička bydlí, mají jen fotografii jejího domu a pár mlhavých Aliciných vzpomínek... Film je plný krásných černobílých obrazů převážně městské krajiny, oživen zajímavostmi jako jsou varhany na stadionu Shea v New Yorku či nejstarší dochovaná závěsná jednokolejná dráha v německém Wuppertalu. A k tomu všemu kouzelná Alice a její krásná maminka (Lisa Kreuzer). Alice ve městech je asi nejsnáze přístupný film z Wendersovy road movie trilogie (Falešný pohyb, V běhu času). Příběh z doby než se svět zbláznil. Dnes by byl hlavní hrdina zatčen pro podezření z únosu a pedofilie a vůbec, takové filmy o přátelství malé slečny a dospěláka se dnes už moc netočí. Výborný film, 90%.