Reklama

Reklama

Zo Reken

Trailer
Kanada, 2021, 86 min

Režie:

Emanuel Licha

Scénář:

Emanuel Licha

Obsahy(1)

Toyota Land Cruiser (v kreolštině se jí říká zo reken čili žraločí kost) se stala symbolem pomoci na Haiti po zemětřesení v roce 2010. Jedno takové auto bylo pro potřeby filmu proměněno v pojízdný prostor pro setkávání a debaty mezi místními. Řidič kličkuje mezi barikádami, dírami v silnicích i mezi demonstranty. Pasažéři probírají současné problémy – korupci, kriminalitu i neokolonialismus. Řeč přijde i na působení humanitárních organizací. Ty sice pokryly základní potřeby, ovšem zároveň způsobily obrovské sociální a ekonomické nerovnosti. Tahle filmová jízda v kulisách Port-au-Prince je velmi komplexní reflexí současného Haiti. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Dvě věci na filmu oceňuji. To, že dává tvář Haiti, téhle zemi, o níž se mluví v souvislosti s přírodními katastrofami a sociálními nepokoji. Z auta můžeme vidět ulice města a nasát jeho atmosféru, v autě můžeme slyšet hlasy jeho obyvatel, a to je druhý přínos, že dává ostrovanům hlas. Po bedlivém naslouchání se jednotlivé perspektivy spojí do jediného hlasu společnosti, která je na pokraji společenského kolapsu, důležitější než to, co říkají, to nás totiž může naštvat, je pak to, co tím říkají. Dva zbytečné záběry mimo zpoza vozu současně ukazují, že jim jde režisér Emanuel Licha až příliš na ruku, a tím přeci jen v mých očích trochu ztrácí nezúčastněnost a objektivitu. ()

Zajímavosti (1)

  • Zo reken se na Haiti říká autu, ve kterém se po Port-au-Prince pohybují pracovníci humanitárních organizací. (Jeden svět)

Reklama

Reklama