Reklama

Reklama

Krymský poklad

(festivalový název)
  • Nizozemsko De schatten van de Krim (více)
Trailer

Obsahy(1)

V březnu roku 2014 probíhala v amsterodamském muzeu unikátní expozice starověkých památek nalezených na Krymu. Vystavený poklad obsahoval stovky let staré meče, náhrobky a další vzácné nálezy, jejichž zapůjčení ze sbírek několika krymských muzeí zajistila archeoložka a kurátorka výstavy Valentina Mordvinceva. Během konání výstavy však Krym obsadily Putinovy okupační jednotky a ředitel muzea se ocitl před absurdním dilematem. Komu mají být cenné artefakty vráceny – muzeím na Ruskem ovládaném Krymu, nebo ukrajinským institucím v Kyjevě? Napínavý spor se odehrává v nizozemské soudní síni, protínají se v něm však zájmy Ruska, Ukrajiny a vášnivých krymských archeologů s historickými a geopolitickými problémy i otázkami identity a nacionalismu. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

capka 

všechny recenze uživatele

Rozhodně film, který podnítí k přemýšlení, možná i přehodnocování. Zůstává mi po něm zvláštní pocit toho, že vlastně nevím, co si myslet, ale že je to asi přirozené. Ta situace prostě není jednoduchá, ani černobílá. A je složité na ni cokoli černobílého aplikovat, ačkoliv i to je asi přirozené a nutné? Filmu bych vytkla určitou nevyváženost v tom, že vlastně všechny postavy z oblasti Krymu byli s anexí spokojeni (nebo vůči ní byli lhostejní) a popisovali ji jako pokojný, až demokratický akt. Ale holt když to tak tyto konkrétní postavy měly, těžko to vyčítat. ()

MathLover 

všechny recenze uživatele

Krymský poklad - strhující soudní drama...90%.  Úvodním filmem Jednoho světa v našem městě byl letos film Krymský poklad. Když jsme si četli medailonek, kde stálo, že půjde o "strhující soudní drama" (komu mají připadnout exponáty z muzea), trochu jsme se u toho pousmáli. Ale nakonec to byla pravda, opravdu to bylo strhující soudní drama.    Ani nedokážu říct o čem všem to vlastně bylo - bylo to o ruské agresi, která v současné době nicí náš svět? Bylo to o morálce - o větším či menším dobru/zlu? (trochu jako ze zaklínače:-D) Bylo to o neštěstí krymských argeoložek/archeologů a muzejnic, kteří byli připraveni o své exponáty? Bylo to o národní identitě? O geopolitických otázkách? Bylo to o bezzubé justici nebo naopak o eticky i právně zapeklitém případu, na který prostě neexistuje jednoduchá odpověď?   Spousta otázek a žádné odpovědi (trochu jako z Událostí Luďka Staňka:-D)... ()

Reklama

Reklama

Reklama