Reklama

Reklama

Tajný život sýkorek

(TV film)
  • Německo Kleine Meise ganz groß (více)
Německo, 2021, 43 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Během zimy vytvářejí koňadry při hledání potravy společenská hejna i s jinými druhy ptáků. Když přijde jaro, sýkorky si hledají partnery a zpěvem si vyznačují svá teritoria. Partnerky si hledají i samci tuláci... Sýkorky vídáme prakticky každý den. Ale jen málokdy jim doopravdy věnujeme pozornost. Když se na ně však zaměříme, okamžitě nás okouzlí tím, jak jsou charismatické a všestranné. Sýkorky, které patří k nejoblíbenějším druhům ptáků, jsou v mnoha ohledech jedinečné. Jak dobře je skutečně známe? Přírodovědný snímek Tajný život sýkorek nás zavede do zábavného, a zároveň nebezpečného světa těchto statečných malých ptáčků, kteří cvrlikají přímo na našem prahu. A odhalí jejich mnohá tajemství. Vždyť sýkorky mají tolik úžasných schopností: dovedou porazit celou armádu stonožek, jsou to odvážní akrobaté a důmyslně využívají společenské sítě k tomu, aby mohly spojit síly s jinými druhy ptáků a nalézt více potravy. Jsou inteligentní, vzájemně komunikují a používají svůj ptačí zpěv ke komunikaci podobně jako lidé jazyk. Jsou starostlivé, umí myslet dopředu, a především se dovedou rychle a dobře přizpůsobit novým podmínkám. To je jenom jeden z mnoha jejich tajných receptů na zaručený úspěch. Některé sýkorky dokonce disponují „objevitelským genem“, díky němuž se před nimi otevírají celé nové světy. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Sám jsem odchoval generaci sýkorek v dutině stromu na zahradě v Praze, ale nic jsem o jejich životě nevěděl. Dokument na televizi Prima Zoom. ()

Zetwenka 

všechny recenze uživatele

Pěkné  záběry, detailní.  Nezahlcující info s občasnou hravostí a se štipkou humoru v doprovodném  proslovu, případně hravá  a zábavná chvilka ve světě opeřenců, v protikladu stojí každodenní péče o mladé, sebe a hlídání svého  života, proti  větším opěřencům a jinému nebezpečí. Prostor  dostaly sýkorky koňadry, modřinky a pár  cizokrajných "příbuzných", ty  ukázany k situacím (strakapoud lovec mladých, jestřáb) u domácích. Náhled strategie u sýkory rezavoboké (strážkyně+ mazanost ) sýkory černé (společenství v obraně -had). ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama