Reklama

Reklama

Pravdy, lži a dějiny

(seriál)
  • Německo Lüge und Wahrheit - Die Macht der Information (více)
Německo, 2022, 6x45 min (Alternativní 6x52 min)

Obsahy(1)

Historie lidstva je zároveň dějinami boje mezi pravdou a lží. Od starověku až po současnost se lži používají k dosažení ekonomických, politických i osobních cílů. Je to válka vedená nejen perem, klávesnicí a kamerou, ale také skutečnými zbraněmi, s pomocí mučení a teroru. Do dnešních dní si vyžádala nespočet nebohých obětí. A čím dál více platí, že ten, kdo je zkušenější v používání nejnovějších moderních technologií, může prohlásit, co je pravda. I když je to lež. Šestidílný seriál Pravda, lži a dějiny nahlíží na tuto problematiku z mezinárodní perspektivy a odhaluje, jak dějiny lidstva tvoří i výklady, které nejsou pravdivé. Zaměřuje se na několik různých témat a vysvětluje, jakou roli v neúprosném boji za pravdu hrají nezávislá média. Nevyhýbá se ani otázce náboženství: vždyť víra bývá využívána k prosazování světských zájmů. Ve válce se lži používají k ospravedlnění krveprolití. Konspirační teorie vznikají s cílem zkorumpovat nepřítele a vytvořit nežádoucí stereotyp. Významnou roli v tom všem hrají peníze, které často rozhodují o tom, čí pravda nakonec zvítězí. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

T.E.Elf odpad!

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem se podíval na třetí díl. 50% obsahu je čistá (neo)marxistická demagogie. A chvílemi docela otevřená. Dokument má být dokument s maximální snahou o objektivitu. Tohle je odpad. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem první až šestou epizodu. Informační válka popisující roli propagandy v různých válkách v historii. Silný okamžik prvního dílu je když se ptají civilní oběti války ve Vietnamu proč Vietnam američané bombardují, když jim nic neudělali. Druhý díl se věnuje exodu Židů z otroctví v Egyptě, čarodějnické procesy, misionáři, kreacionismus apod. Třetí popisuje oligarchickou vrstvu senátorů ve starém Římě a hledá paralelu se současným americkým senátem. Ukazuje velký rozdíl mezi mocí peněz a mocí účasti, kdy je třeba, abyste účastí někde byli přítomni - ve volbách, ukázat se na ulicích apod. "Peníze mohou spát, mohou být na golfovém hřišti a přesto jejich moc funguje 24 hodin denně". To je důvod proč tak malé množství lidí poráží krátkodobá hnutí. A oligarchové jsou dnes silnější, než kdy předtím. V USA je rozdíl mezi průměrnou americkou domácností a těmi nejmajetnějšími, kteří jsou obdobou římských senátorů se blíží poměru sto tisíc ku jedné. Díl ukazuje snahu prezidenta Obamy v roce 2009 prosadit zákon o čisté energii. Ale bratři Kochové s majetkem sto miliard dolarů financují popírače klimatických změn. Financují síť stovek organizací a stovkami milionů dolarů financovali, aby nikdo z republikánských senátorů Obamův zákon nepodpořil a ten neprošel přes to, že ho většina Američanů podporovala. Akce byla nazvána Kochtopus od slova chobotnice. Libertariánští multimilionáři mají často odpor k demokracii, protože ji vidí jako nátlak většiny na menšinu. V páté epizodě je nejsilnější archetypální příběh někoho , kdo lidem přináší pravdu, ale je odmítnut. Zde případ Wikileaks zveřejnění amerických zvěrstev. ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama