Reklama

Reklama

Ještě jedno jaro

(festivalový název)

Obsahy(1)

Vymýcení pravých neštovic představuje jeden z největších úspěchů moderní medicíny, přesto tomu není tak dávno, kdy tato zákeřná, vysoce nakažlivá nemoc zabíjela miliony lidí ročně. V roce 1972 se odehrála dnes již málo známá kapitola tohoto příběhu, když v Jugoslávii propukla poslední evropská epidemie neštovic. Strhující archivní dokument, jejž tvůrci trefně označují za medicínský thriller, rekonstruuje dramatické dění několika jarních měsíců, kdy Jugoslávie vynaložila těžko představitelné úsilí k potlačení bleskově se šířící hrozby. Fascinováni historií se tak jen stěží ubráníme srovnávání s celosvětovým děním posledních dvou let. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Označení tohoto dokumentu jako medicínský thriller vlastně příliš nepřehání. Epidemie pravých neštovic na jaře 1972 v Jugoslávii je tu podána pouze formou archivních záběrů s voiceoverem jednoho z lékařů odpovědných za vítězství nad tímto virem. Chápu, že po letech s covidem je na to zvědavých jen málo lidí, ale za vidění to rozhodně stojí. ()

Jufonka 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2022] Za mě nejlepší dokument na letošních Varech. Bavilo mě to od začátku až do konce, žádné záběry mi nepřišly nudné (slyšela jsem na to výčitky) a komentář byl fajn (opět si někdo stěžoval, že prý monotonní, podle mě ne). Obzvlášť zajímavá byla ta část o průběhu očkování, zvlášť v kontextu dnešního Covidu. ()

mh91 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený (sestříhaný) dokument, který Vám ukáže příběh pravých neštovic v Jugoslávii v sedmdesátých letech. Dokument od začátku zaujme (má to tempo). Nebojí se jmenovat osoby, které to nevědomě rozšiřovali. Film poukazuje, jak si s tímto morem dokázali v Jugoslávii popasovat (finální počet nakažených mě fakt překvapil). 80%. [KVIFF 2022] ()

vyhnalek 

všechny recenze uživatele

Velmi přesně natočený dokument o epidemii pravých neštovic. Zpětně člověk musí ocenit jugoslávské státní zdravotnictví. Ale k samotnému filmu. Pomalu ubíhající roztřesené záběry nejsou pro každého, ale na druhou stranu jste přímo u toho. Hudební/zvuková stránka filmu je místy velmi nepříjemná a zvyšuje celkovou temnou atmosféru. Doporučuju vidět i z toho důvodu, že nyní (červenec 2022) se do Evropy vrací virus opičích neštovic a film přesně zachycuje rychlost šíření této choroby i její hrozivé nebezpečí. ()

Reklama

Reklama