Reklama

Reklama

Svět na talíři


Gruzie (E09)

(epizoda)
Česko, 2022, 26 min

Obsahy(1)

Lenka pochází z moravské vesničky Želatovice a do Gruzie přijela před pěti lety. Pracuje jako překladatelka a ve svém volném čase vydává bedekr o hlavním městě Gruzie. Tbilisi právě zažívá velký boom a v kontrastu ke starobylému historickému centru je tu stále víc současné moderní architektury. Za základní jídlo, stejně jako v mnoha zemích Evropy, je tu považován chléb – a právě ten gruzínský si získal popularitu po celém bývalém Sovětském svazu, jehož součástí byla Gruzie do roku 1991. Připravuje se přilepený na stěny velké válcovité pece a díky tomu má typický zakroucený tvar. Hvězdou gruzínských stolů je ale šašlik, tedy grilované maso na jehle podle starých Tatarů. Během cesty po Gruzii si vyzkoušíme přípravu salátu z červené řepy, kozího sýra a kyselých naložených švestiček nebo pečené kuře s gruzínskými bylinkami. Ochutnáme gomi mamaligu, kukuřičnou kaši se sýrem, nebo pchalil, nať mladé řepy s ořechy, podíváme se, jak se připravují lilky plněné ořechovou pastou a samozřejmě místní červené víno, populární po celém světě. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

mosem 

všechny recenze uživatele

Za mne jeden z nejslabších dílů. Chápu, že průvodcem není profesionální reportérka, takže nechci soudit, do jaké míry zde sehrávala roli ona a do jaké produkce, ale v tomhle případě jsem si připadal jako na předváděčce agenta cestovní kanceláře. Restaurace si hrála na dokonalý michelinský podnik, servírování vysoké gastronomie, obsluha ve snobském stylu. Večeře dvojice u opuštěného stolu v závěru dílu pak působilo zcela sterilně. Díly z afrických zemí byly mnohem osobnější, bylo vidět že průvodci, resp. průvodkyně zde opravdu žijí a uvádějí nás do prostředí ve kterém se cítí dobře a které je přijímá jako své.  Zde bylo vše profesionální. I když i zde byly zajímavé momenty - gruzinská cukrovinka, informace o výrobě gruzínských vín. Ale na víc než dvě hvězdy to nebylo. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama