Reklama

Reklama

S vůní tradice

(pořad)
Dokumentární / Publicistický
Česko, 2022, 26 min

Účinkují:

Veronika Koko Šmehlíková (moderátor)

Obsahy(1)

Češi znovu objevili dýni. Proč se tahle tykvovitá zelenina s velkým úspěchem vrací do našeho jídelníčku? Co všechno z ní lze připravit a kde jsou kořeny jejího původu? Vydejme se s Veronikou za vůní českých dýní... Pečená husa byla u nás dřív vždycky spojená se speciálními událostmi. Asi nejznámější je svatomartinská husa. Veronika se vydá zjistit, jak se husa dostala na náš sváteční stůl a čím si vysloužila lásku Čechů... Jedna z nejdůležitějších plodin na světě jsou bezesporu brambory. Hovoří se o nich jako o superpotravině, tedy o něčem, co má v sobě vysoký obsah látek, které prospívají lidskému zdraví. Brambory na náš stůl patřily vždycky. Odkud brambory pocházejí a proč je Češi milují, bude Veronika zjišťovat v bramborářském kraji na Vysočině... Obliba zvěřiny v České republice roste. S myslivostí je spojen i výlet Veroniky na Šumavu. Veronika si osahá základy myslivosti. Zjistí, jak se takový kňour střílí, ale taky, zda je nejlepší se zelím nebo se šípkovou omáčkou. K tomu všemu navštíví krásný a drsný kraj Šumavy, ze kterého nabídne opět řadu cestovatelských tipů... Veronika se vydává do kraje zaslíbeného vínu. Její kroky po Jihomoravském kraji jí zavedou do Mikulova k tamním vinařům. Zároveň dodá divákům další cestovatelské tipy z jižní Moravy. Tak na zdraví! ... Veronika se v dnešním dílu pokusí vrátit kapra na náš stůl i mimo Vánoční svátky. Domovinou českých kaprů je Třeboň, a právě tam bude Veronika hledat inspiraci a recepty na náš, nejen sváteční stůl. Připraví legendární kapří hranolky, ale také divákům představí kraj plný rybníků. Při svém putování také odhalí, jak se kapr do Čech dostal a jak se vlastně stal součástí štědrovečerní večeře. (Česká televize)

(více)

Reklama

Reklama