Reklama

Reklama

Perská verze

(festivalový název)
  • USA The Persian Version (více)
Trailer

Obsahy(1)

Leila (Layla Mohammadi) má kořeny ve dvou tak diametrálně odlišných kulturách, že se pořádně nedokáže identifikovat ani s jednou z nich. V roce 1967 její otec odjel i s rodinou z Persie a i když sama Leila se už narodila v Jersey, bude navždy jen Íránkou v Americe, nebo Američankou v Íránu. Ani v jedné zemi nedokáže zapadnout a navíc je taky na holky, proto má napjaté vztahy i v rodině. Tedy konkrétně s mámou, která ji zavrhla. Naproti tomu s babičkou si rozumí ohromně, ta je jí blízká i pro své liberální smýšlení. Ačkoliv někdy je stará dáma progresivní až moc – Leila kolikrát už ani nechce slyšet babiččiny rady, třeba jako když jí vysvětluje, že k uchování panenství tu má každá dívka pro muže ještě „černou dírku“. Právě tuto radu si nakonec k srdci však asi vzít měla! Po jednom halloweenském večírku skončila v posteli s jakýmsi transsexuálem… a o dva měsíce později jí doktorka oznámila: „Ne, nemáte rakovinu, jste těhotná.“ Neprovdaná lesba těhotná s tranďákem, hůř se už Leila u rodinné večeře cítit nemohla. Leilina máma, kterou provdali ve třinácti a od té doby rodila děti jak na běžícím pásu, ale sama také jedno velké tajemství skrývá. A právě ono nakonec obě ženy poté, co vyjde najevo, usmíří... (chamonix)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Skvelý námet o prisťahovalcoch z Iránu a ich živote v americkom sne :) V hlavnej úlohe je tu dievčina menom Leila, ktorá si tú nespútanosť v liberálnej Amerike užíva až príliš, a tak jedného dňa na to "nečakane" doplatí. Film mal veľmi príjemný humor, aj atmosféru a mnoho trefných hlášok. Zo začiatku bol skvelý, ale dejovo sa tu nabaluje až príliš hlúpostí a zbytočného balastu, a tak je konečný výsledok napokon pomerne priemerný. 3* ()

Hashirama 

všechny recenze uživatele

خفه شو! Zpočátku hezká a odsejpající exkurze na pomezí americké a íránské identity/kultury/mentality. Krásně nasvícená a rozzáběrovaná, s hezkými vizuálními vsuvkami a (překvapivě) neohraným bořením čtvrté stěny. Videoklipovou náturu si však film neudrží, od druhé půlky už jede v kolejích usedlé dramedie, akorát v touze uvést diváka do tématu co nejobšírněji střídá zápletky a flashbacky takovou měrou, že se vytrácí jakékoliv příběhové dynamo. Obě hlavní postavy dostanou tak obšírnou agendu, aby ústřední generační střet poctivě jiskřil, že si divák po této expozici už už říká, jaká vydatná emoční sprcha to nastane, akorát, že už tři minuty běží závěrečné titulky. Koukat na The Persian Version je jako rozkoukat dva až tři různé filmy, které se v půlce svého děje seběhnou v jeden všeobjímající konec. Nosné konflikty, příjemné zápletky i sympatické postavy se rozplynou do vzduchoprázdna. Je to subtilní nebo je to málo? To si musí každý divák zjistit sám. Mně, ačkoliv se mi na The Persian Version krásně koukalo, bavily mě postavy i nevtíravé hlášky a perská kultura mi přijde okouzlující, to přišlo jako trošičku nevyužitá šance. Layla a Niousha jsou obě překrásné. 6,5/10 ()

Reklama

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu zazní písně od zpěvačky Googoosh. Poprvé zní na jejím koncertě, kam vzal otec hlavní hrdinky svoji třináctiletou novomanželku. (chamonix)

Reklama

Reklama