Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do přístavu připlul černý pasažér. Tento muž má s Bulharskem své účty, a tak nakonec kývl na spolupráci s německou špionáží. Verbovali ho už za války v zajateckém táboře, ale teprve teď po válce, když mu řekli, že je doma odsouzený k smrti jako kolaborant a že mu zatkli i ženu, kvůli čemuž zahynula, se upsal ke spolupráci. Chce se pomstít za všechnu nespravedlnost i za vraždu milované.
Neví, že bulharská kontrarozvědka je mu prakticky od počátku na stopě, ale částečně náhodou, částečně neopatrností agenta, který ho sleduje, odhalil a hlídače se zbavil vyhozením z vlaku. Bezpečnost dočasně ztratila jeho stopu. Od té chvíle prošlo několik dní, kdy se zapojil do práce podle pokynů rezidenta, ale tyto dny před ním odhalily děsivou pravdu: dozvěděl se nejen, že není odsouzen k smrti, ale je zde dokonce považován za padlého hrdinu. A ženu má na svědomí nikoliv nový režim, ale bývalý kolega, fašistický důstojník ještě za války. A má syna, kterému se už za to, co provedl, nedokáže podívat nikdy do očí.
Vše, co mu říkali, když ho verbovali, byla tedy lež! Teď už ale nemá na výběr, je vrah a zabil příslušníka bezpečnostních orgánů. Teď už se nemůže jít přihlásit na milici. Má jen jedinou možnost, jak si zachovat aspoň zbytek důstojnosti – zlikvidovat svoji špiónskou skupinu... (chamonix)

(více)

Reklama

Reklama