Reklama

Reklama

Finále soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku

(pořad)
všechny plakáty
Taneční
Česko, 2023

Obsahy(1)

Vždy o posledním červnovém víkendu se koná Mezinárodní folklórní festival Strážnice s tradicí již od roku 1946. Slovácký verbuňk patří mezi mužské tance skočného charakteru. Je improvizovaný. Tanečník tančí sám za sebe s výrazem své regionální a místní příslušnosti, svého tanečního umění a povahy. Název tance je odvozen z německého Werbung (verbování) - náboru do vojenské služby, u nás do roku 1781 za účasti profesionálních vojenských tanečníků. Slovácký verbuňk má obvykle tři části: předzpěv, při němž je pohyb tanečníka, pokud nestojí společně s ostatními ve vázaném půlkruhu, velmi individuální, dále taneční část pomalou a taneční část rychlou, která je volnou pohybovou kompozicí s osobitou atmosférou.
K předchůdcům verbuňku patří tzv. mládenecké tance – tance do skoku (kdo nejvýše vyskočí), individuální projev mužů v točivých tancích a především přizdobovaná (cifrovaná) chůze mužů v průvodech a při obřadních obchůzkách. Existuje šest regionálních typů: z okolí Strážnice, z okolí Kyjova, hanácko-slovácký z okolí Hustopeče a Ždánice, horňácký z okolí Velké nad Veličkou, uherskohradišťský z okolí Uherského Hradiště a Uherského Brodu a podlužácký z okolí Břeclavi. (slunicko2)

(více)

Recenze (1)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Folklór žije! 1)  18 soutěžících vystoupilo podle neměnného schématu: nejdříve dostali na scéně frťana, pak několik málo minut zpívali a tancovali. Nejmladšímu bylo devět let, nejstaršímu 43._____ 2)  Nejvíce se mi líbili Marek Salaj (skončil jako první) a Štěpán Hadač (mezi prvními pěti se neumístil)._____ 3)  Hodnocení mi připomnělo povinné jízdy v krasobruslení. V porotě, která hodnotila přítomnost a kvalitu povinných prvků, jsou zastoupeny významné regiony._____ Hodnotící kritéria u předzpěvu jsou intonační čistota, zvládnutí nářečí a celkový výraz._____ U tance pak náročnost, množství, pestrost a návaznost tanečních prvků, úroveň provedení kroků a figur (cifer), zdali cifry odpovídají regionu, za který tanečník vystupoval, celková úroveň technické a výrazové stránky._____ Kroj musí mít současnou sváteční podobu, soulad s regionálním typem prezentovaného verbuňku, bez úprav nesoucích charakter jevištního kostýmu a klobouk nesmí být upevněn (například gumičkou)._____ 4)  Zpěv mě příliš nezaujal, zato však tance byly velmi zajímavé. A ty nádherné kroje!_____ 5)  Některé taneční prvky mi spíš připomínaly soutěž o oživlé dřevo. Je patrné, že jde o amatérské výkony: zpěv byl občas pod tónem, tanec často mimo rytmus, ale všichni (účinkující, lidé okolo i diváci) si to užívali a je vidět, že tam byli rádi. Amatérismus zasvěceného rutinéra, bodře trapného konferenciéra Ladislava Šimečka byl patrný, ale i tak sympatický. _____ 6)  Lidovost celé věci se projevila poté, co skončila vystoupení tanečníků a porota se odebrala k poradě. Konfereniér zavelel: ring volný, načež se na pódium a kolem něj vrhly desítky lidí, ve velké většině kluků a chlapů, kteří na cimbálovku začali tancovat. Někteří se pokoušeli o taneční figury, jiní jen tak přešlapovali (jako na diskotéce ti, co neumějí tancovat). Očividně lidé na jihu Moravy folklórem žijí, alespoň někteří. ()

Reklama

Reklama