Reklama

Reklama

Dávní stavitelé: Jeruzalém

(TV film)
  • Francie Jérusalem : La construction de la cité de Dieu (více)
Francie, 2022, 54 min

Obsahy(1)

Po mnoho tisíciletí bylo toto město historickým průsečíkem. Místem, kde se potkávaly a střetávaly dávné civilizace... Od starověku se vyhlášení architekti Středomoří podíleli na proměně Jeruzaléma v jeden z největších klenotů Blízkého východu. V roce 70 našeho letopočtu dobyli město Římané, kteří vše historické pobořili a zničili. Následně rozšířili vrchol chrámové hory a postavili na něm plošinu. Při přepravě obrovských kamenných bloků na stavbu tohoto architektonického skvostu museli prokázat značný důvtip a vynalézavost. O několik století později vyrostla ve středu Jeruzaléma jedna z prvních velkých křesťanských svatyní – chrám Božího hrobu. Monumentální stavbu nechal kolem hrobu Ježíše Krista zbudovat římský císař Konstantin. A město, které bylo po další téměř tři staletí centrem křesťanství, v sedmém století našeho letopočtu dobyli vyznavači islámu. Začala éra muslimské architektury. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

rivah 

všechny recenze uživatele

Skvělá rekonstrukce výstavby památek ve městě od hlubokého starověku, Šalomouna přes Heroda a návrat křesťanství až po zpětné dobytí islámem na konci 12.století.(90%) ()

GrooteLulu 

všechny recenze uživatele

..úžasný..dozvěděl jsem se, že 4tý největší jednotný kamenný blok na světě je pod Herodovým chrámem, nebo kdo je Godefroy z Bouillonu a Urban II, kde je Via Dolorosa, i kde stála Golgota... vím přesně, co kde navštívit, pokud bych se tam někdy ocitnul.. ()

Reklama

Galerie (19)

Reklama

Reklama