Reklama

Reklama

Touha po věčnosti


Od mramoru k prachu (E10)

(epizoda)
Česko, 2024, 26 min

Scénář:

Jindřich Záhorka

Hrají:

Jaroslav Plesl (průvodce), Jindřich Záhorka (průvodce)

Obsahy(1)

Poslední díl dokumentárního seriálu Touha po věčnosti s názvem Od mramoru k prachu směřuje k různému pojímání náhrobků ve 20. století a první polovině 21. století, ale především k zásadní změně přístupu k pohřbívání na našem území – k nástupu kremace. Je pohřeb žehem návratem ke zvykům prvních Slovanů, a tedy návratem k tradici nebo revoluční novinkou? Jaroslav Plesl a Jindřich Záhorka uzavírají své putování staletími dějin umírání v nejstarším krematoriu na území Čech a Moravy, Krematoriu v Liberci a na hřbitovech v Plzni, Ústí nad Labem a Vysokém Chvojně. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaujalo mě, že jsme první v Evropě v počtu pohřbu bez obřadu a druzí za Švýcarském počtu pohřbů žehem. Možná strýčka nikdo neměl rád, tak ho bez obřadu vysypali na louce a bylo ticho po pěšině. Krást kleštěmi zlaté zuby nebožtíkům v hrobech to už je spíš žánr horor. Ke shlédnutí na https://www.ceskatelevize.cz/porady/14300261365-touha-po-vecnosti/321294340130010/ ()

Anianna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po posledním díle musím přiznat, že se mi celý seriál velmi líbil, ačkoli jsem k němu zpočátku přistupovala jen jako ke zdroji tipů na výlety. Byl tematicky dobře postavený, výborně provázený oběma pány a ukázal mnoho zajímavých míst u nás i v zahraničí. Věřím, že se pánové Plesl a Záhorka sejdou na dalším projektu. ()

Reklama

Reklama