Reklama

Reklama

Právo volby

(TV film)
Česko, 2024, 51 min

Režie:

Robin Lipo

Scénář:

Robin Lipo

Obsahy(1)

Potratová turistika se v posledních letech stala neblahým jevem, který se dotkl i České republiky. V důsledku restriktivního polského potratového zákona se řada tamních žen ocitla ve fatální životní situaci. Pomoc pro ně se zrodila spontánně stranou bouřlivých protivládních masových demonstrací, největších za poslední léta v Polsku. Z iniciativy několika polských dobrovolnic žijících v Česku vznikla u nás organizace Ciocia Czesia, která pomáhá polským ženám, jež se rozhodnou pro potrat v ČR zprostředkovat celý proces legální cestou s českými klinikami a nemocnicemi. Za víc jak dva roky své činnosti už stihla takto pomoct stovkám polských žen. Přesto jejich počty s ohledem na komplikovanou společensko-politickou situaci v Polsku stále narůstají... Dokument na příbězích tří polských žen, které se vydaly do Česka za přerušením těhotenství, a několika odvážných dobrovolníků ukazuje, jak důležité je hájit nejen práva žen a principy svobodného rozhodování, ale také nesmířit se s ponižujícím legislativním stavem a dokázat se postavit diktátu nábožensko-politického dogmatismu, který ženám bere svobodnou vůli. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o podobně kontroverzním tématu jako je třeba islámská burka. Jsem proti potratum, Evropa demograficky vymira a i deti k adopci je malo. Drive nechtene otehotnena vysokoskola dite dala po porodu k adopci,dnes ho zabije potratem. Ale oba duvody k potratu znasilneni a ohrozeni zivota matky se mi zdaji rozumne. I treti moznost v pripade narozeni postizeneho ditete, coz bylo nyni dle dokumentu v Polsku zruseno. U nas je uspesny exportni artikl adopce romskych deti do Svedska, takze si dovedu predstavit,ze zoufale svedske rodiny adoptuji klidne i kazdeho kriplika. Aby se o nej starala jeho biologicka matka jaksi nedava smysl, protoze pak uz nemuze mit zdrave deti, jit do prace a manzel vetsinou zdrhne. V dokumentu se dozvíte, že v Polsku bylo před přijetím zákona 200 tisíc potratů ročně, což je stejný počet jako v komunistickém Československu. ()

Reklama

Anianna 

všechny recenze uživatele

Postabortivní syndrom? Nikdy jsem o něm neslyšela... Ale aby úředník muž hájil zákazy potratů, a tak se stavěl do role ochránce žen před postabortivním syndromem? A argument, že i nenarozené dítě může dědit? To úřednické uvažování je pro mě nepochopitelné a souhlasím s lékařem, že se Polsko svou potratovou politikou řadí k zemím třetího světa. Dokument představuje oba názorové póly a ty se od sebe vzdalují. Smutný dokument, postavený na výpovědích pro a proti. Smutná píseň na závěr (z titulků čtu název Sorry Polsko, zpívá Maria Peszek). ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama