Reklama

Reklama

Obdivuhodní bojovníci

  • Maďarsko Varázslatos gladiátorok (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Divadlo Baltazar je jedinou profesionální hereckou společností v Maďarsku, která sdružuje mentálně postižené herce a herečky. Společnost byla založena v roce 1998 Dórou Elekovou, která se nechala inspirovat belgickým sdružením Théatre du Plantin. I když jsou herci hendikepovaní, jejich výkony nejsou posuzovány podle jejich dovedností, ale podle zájmu publika. To samozřejmě vyžaduje profesionální přístup, herci zkoušejí osm hodin denně a také procházejí uměleckým vzděláváním. A protože za odvedené výkony dostávají plat, mohou se nadšení mladí lidé živit svým talentem. Dóra Eleková a její společnost dělají průkopnickou věc, protože v Maďarsku jako jediní staví umění nad postižení. Baltazar dosahuje mezinárodního uznání a úspěchů, od svého založení divadlo nacvičilo deset her a mnohá představení se dnes hrají před vyprodanými sály. (HBO GO)

(více)

Recenze (2)

honzic 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který potěší, na druhou stranu je škoda, že nebyla práce divadla a hry ještě více rozpracována, ale i tak je ztvárnění docela pěkné. Hodnocení: 75 % ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Okamžitě jak jsem na dokument narazil, zjistil o čem je a viděl maďarský hodnocení (7/10) jsem ho chtě vidět. Kdybych měl hodnotit divadelní projekt Baltazar, Dórou Elekovou nebo mentály, dám bez debat pět hvězd, protože je to prostě párádní dávat lidem smysl života a radost z něj. Jenže bohužel musím hodnotit především dokument a tady je jedna věc, co mě sere. Dokument už takhle má krátkou stopáž a půlka z něj je věnována soukromí mentálů, ale mě právě daleko víc zajímalo to divadlo, to hrání. Na začátku to vypadalo dobře, mentálové říkali že mají rádi divadlo a hraní, pak tam byla zkouška na hru což bylo super a dost dobře nechápu proč se v tom nepokračovalo, proč se nedal větší prostor mentálům k vyjádření názoru na zkoušku, na hru, na hraní a místo toho řešíme lásku, děti atd. Ke konci, kdy se dokument zaměří na opět na divadlo, byla rázem zpátky dynamika (asi 4 postřehy za 5 minut), střih před premiérou. Takže možná chyba dramaturgie. V každým případě všemu podobnýho velký palec nahoru a třeba to inspiruje i další umělecky založený mentály, protože každej máme právo na plnohodnotoný život a tomu já fandím. ()

Reklama

Galerie (23)

Reklama

Reklama