Reklama

Reklama

Přátelství zvítězí

  • Východní Německo Freundschaft siegt (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dlouhý barevný dokumentární film "Přátelství zvítězí" věnovaný III. světovému festivalu mládeže v Berlíně, je prvním filmovým dílem, které vyšlo ze sovětsko-německé filmové spolupráce. Je to strhující dokument o nadšené práci mládeže v zemích tábora míru a jejím odhodlání mír uhájit. Reportážní záběry z průběhu festivalu přesvědčují o nerozborném přátelství národů celého světa. Film "Přátelství zvítězí" byl promítán na VII. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 1952 a byl odměněn cenou míru, protože ze všech uváděných filmů nejlépe vyjádřil myšlenku boje za mír, myšlenku míru a přátelství mezi národy, tak jak byla manifestována na festivalu mládeže v Berlíně v r. 1951. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (2)

ripo

všechny recenze uživatele

Z projevu režiséra Andrewa Thorndika před uvedením filmu na VII. MFF: „III. Světový festival demokratické mládeže byl dosud největší manifestací přátelství mezi národy a vůle po míru, jaký historie lidstva zná. A zachytit filmem tuto gigantickou demonstraci mládeže šťastné úsměvy dívek, sílu mladých chlapců, zachytit atmosféru festivalu, která se slovy nedá vyjádřit, to byl jeden z nejobtížnějších úkolu, který před námi, německými filmovými pracovníky, stál. Obrátili jsme se proto na ty přátele, kteří jsou nám v naši práci stálým vzorem, na sovětské filmové pracovníky, a požádali jsme je, aby film o Světovém festivalu demokratické mládeže vytvářeli společně s námi. Naši přátelé s tímto návrhem souhlasili. A tak jsme se mohli dát s velkou radostí do práce pod uměleckým vedením tak vynikajících režisérů, jakým je několikanásobný nositel Stalinovy ceny Ivan Pyrjev, a společně s vynikajícími kameramany, jakými jsou nositelé Stalinovy ceny Valentin Pavlov a jeho sovětští kolegové. Bez této pomoci Sovětského svazu, bez velké umělecké zkušenosti Ivana Pyrjeva nemohli bychom dnes předvést film takové dokonalosti. Film o III. světovém festivalu demokratické mládeže je ve zvláštní míře výsledkem práce obrovského kolektivu, pravděpodobně největšího, jaký kdy ve filmu pracoval. Více než 600 lidí spolupracovalo, 25 skupin kameramanů bylo zaměstnáno několik měsíců. Několik střihačů filmu s pomocníky pracovalo 4 měsíce, než zpracovali více než 100.000 metrů materiálu. Náš film má jen jeden obsah a ideový úkol: dokumentovat vůli po míru v národech celého světa a především také u pracujících celého světa tuto vůli všemi prostředky zabezpečit a posílit. Naše německá mládež a to nechť si uvědomí všichni pokrokoví filmoví pracovníci celého světa, kteří jsou zde shromážděni je odhodlána za mír nejenom demonstrovat, ale, bude-li toho třeba, i se zbraní v ruce jej hájit. Nikdy nedovolíme, aby někdo ohrozil šťastný život mládeže osvobozené od vykořisťování, který ukazujeme v tomto společném sovětsko-nemeckém filmu. Tento film byl prvou společnou prací sovětsko-německou na filmovém poli. Pro nás německé filmové pracovníky a pro naši německou mládež je to současně dokument nerozborného, nezměnitelného přátelství se Sovětským svazem a všemi mírumilovnými lidmi na celém světě. Filmový přehled 1/1953 ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Tak jsem holt chtěl vědět, co dávali na MFF v Karlových Varech roku 1952. :) Ta pompéznost celého festivalu je ohromující, prakticky by se mohla rovnat olympijským hrám. Dokumentární hodnota celého filmu je zásadní a vidět československou delegaci v národních krojích s obrovským Gottwaldem na prospektu je více než úsměvné, stejně tak jako mládež utíkající ze Západního Berlína s touhou dostat se na tento festival. Těch bizárů je tady spousta, ale nehorázně jsem si to užíval, až s jakousi sadomasochistickou libovůlí. Vřele doporučuji, k vidění zde: https://www.youtube.com/watch?v=b67KRoT4YUc ()

Reklama

Reklama