Reklama

Reklama

Sud česti

Obsahy(1)

Sovětští biochemici Losev (Nikolaj Svobodin) a Dobrotvorský (Nikolaj Aněnkov) na služební cestě do USA konzultují otevřeně výsledky svých nejnovějších výzkumů s americkými kolegy a dokonce tam publikují článek v časopise Science. Po návratu následuje tvrdá soudružská kritika, američtí kolegové jsou odhaleni jako byznysmeni a špióni. Snaha se obhájit tím, že věda nezná hranic a výsledky by mělo sdílet celé lidstvo, je označena tzv. čestným soudem pod portrétem velikého Stalina za projev ideové nezralosti a kosmopolitismu. Jednoho z nich odsoudí i vlastní manželka, oběma je ale dána šance svou chybu napravit. (Peabody)

(více)

Recenze (1)

Peabody

všechny recenze uživatele

smutný dobový doklad opírající se o reálné odvolání předsedy běloruské akademie věd pro publikaci v science a kritiku nedotknutelného podvodníka Lysenka.  Tady je ovšem chování takových rádobyvědců pochopitelně plným právem odsouzeno  (jinak by tvůůůůrce Stalinovu cenu nedostal). ()

Zajímavosti (1)

  • Natočeno podle divadelní hry Avrama Štejna, napsané na zakázku v době kampaně proti tzv. kosmopolitismu, kdy sovětští vědci měli problémy již za to, že jim vyšel článek v americkém časopise Science. Hra byla stranickými orgány doporučena ke zfilmování. Abram Room se toho ujal a byl odměněn Stalinovou cenou za rok 1949. (Peabody)

Reklama

Reklama