Reklama

Reklama

Pohádka o drakovi

všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Pohádka
Československo, 1953, 30 min

Obsahy(1)

Barevný loutkový film pro děti. Je to moderní pohádka o drakovi, který se po dlouhých staletích probudil do našich dnů, zkouší to počínat si, jak by si počínat měl podle všech pohádkových pravidel, ale když vidí, že v dnešní době je nesmyslné požírat princezny, začne na radu malého pasáčka pomáhat lidem v práci a stane se jim užitečným pomocníkem. Režisérka Týrlová, která tento film natočila podle pohádky Jiřího Marka, dává našim dětem opět pěkné dílo, které příjemně obohatí repertoár našich kin. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (2)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tehdejší vládní činitelé že nějakým alespoň malým způsobem nezasahovali politicky i do dětského filmu?Omyl!Tato loutková pohádka od Jiřího Marka je toho příkladem.Dělníci hloubící železniční tunel náhle probudí draka ze staletého spánku.Drak se snaží zapojit do nového života a uspěje jako "Náhrada lokomotivy". Jak jinak..Pohádková agitka poplatná své době.Jinak ale solidně namluveno F.Filipovským a komentáře zde čte sama autorka tohoto snímku. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Třebaže loutková divadla docházela u nás — a to zejména mezi mládeží — vždycky té největší obliby, přece jen donedávna byl jejich význam dost podceňován. Hledělo se na ně spíše jen jako na neškodnou podívanou pro děti a zapomínalo se, že je to kus důležité kulturní práce. Teď ovšem i to se změnilo a důležitost, jež se dnes práci loutkářských souborů přikládá, je nemalá. Vždyť je to jeden z nejúčinnějších, nejpůsobivějších prostředků dětské výchovy. Proto dochází — zvlášť v poslední době — k velikému rozvoji našeho loutkářství, a to nejen co do množství souborů, ale zejména co do hloubky jejich umělecké práce. Potěšitelné výsledky okresních, krajských i celostátních soutěží jsou toho neklamným důkazem. Není divu, že nadšená práce našich loutkových divadel se setkává s radostným ohlasem nejen u malých, ale také dospělých diváků. Filmový přehled 1/1954 ()

Reklama

Reklama