Reklama

Reklama

Cet hiver-là, en Ardenne...

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Bitva v Ardenách - poslední, zoufalá Hitlerova ofenzíva, která byla zahájena 19. prosince 1944 a doznívala během ledna následujícího roku, zpustošila jižní Belgii a Lucemburko. Za oběť jí padlo mnoho vojáků i civilistů. V centru zájmu filmu stojí ženy, které prožily jedno z posledních dějství "totální války" na vlastní kůži a přežily řádění nemilosrdných mladíčků v uniformách SS i spojenecké bombardování, které nebralo nejmenší ohled na civilisty nacházející se v Němci obsazených městech. Tehdy jim bylo kolem šestnácti let, všechny přišly o matku. Dnes jsou babičkami, které, ač se to navenek jen těžko pozná, stále trpí traumatickými vzpomínkami a bolestnou ztrátou. Monique, Arlette a Marcelle na vlastní oči viděly pomstychtivě německé vojáky vraždící jejich matky a sourozence. Andrée a Nelly byly u toho, když jejich rodiče zahynuly při spojeneckém bombardování, o čemž se navíc po válce dlouhá léta muselo mlčet, aby nebyl poškozen zářný obraz osvoboditelů.

Film se natáčel od prosince 2003 do října 2004. Renomovaný belgický režisér André Darteville navštívil mnoho míst beznadějné německé ofenzívy a rozmlouval se spoustou pamětníku. (Pohrobek)

(více)

Recenze (1)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Labutí píseň Wehrmachtu v působivém a dost osobním pojetí. Ofenzíva, která byla předem odsouzena k zániku. Ofenzíva, při níž jednotky SS odhodily poslední zbytečky humanity. Vše z pohledu tehdy-mladých dívek, které přišly o rodiny, ať rukama ničeho se neštítících Němců nebo spojeneckými bombami, které byly na belgická městečka shazovány skoro tak nemilosrdně, jako kdyby se jednalo o samotnou Říši. Doplněno zajímavými dokumentárními záběry - např. poválečná poprava německého důstojníka. ()

Reklama

Reklama