Reklama

Reklama

Průmyslové objevy

(seriál)
  • Česko Průmyslová Evropa, jak ji neznáte (více)

Obsahy(1)

série Průmyslová Evropa, jak ji neznáte (More Industrial Revelations Europe): Ronald Top je zase na cestách po Evropě, aby objevoval osobnosti, stroje, vynálezy a příběhy z naší průmyslové minulosti, od ropných vrtů v Polsku až po výrobu cihel v Británii...

série Průmyslové objevy - Evropský příběh (Industrial Revelations - The European Story): Evropský příběh: Chytání větru Nizozemci používali sílu větru, aby je chránila před vlnami - a aby poháněla jejich loďařský průmysl, který z nich udělal pány moří.

Evropský příběh: Král kanálů Převratné konstrukční spojení Atlantiku a Středomoří Pierre-Paul Riqueta. Roland jde v jeho stopách, od nejranějších misí až po strojírenské objevy.

Evropský příběh: Švédský železný muž Švédsko vyrábělo v 17. a 18. století pro Evropu vysoce kvalitní litou ocel. Mělo na to ty správné suroviny - dřevo, železnou rudu, vápenec - a průmysl byl dostatečně vyvinutý.

Evropský příběh: Pára na vodě Evropské lodi byly odkázány na milost a nemilost větru nebo lidské síle - dokud Francouz JC Périer neumístil na loď motor a velké vodní kolo - a vytvořil tak první parník.

Evropský příběh: Průmyslová špionáž Američan William Cockerill špehoval počátkem 19. století v britském textilním průmyslu a přinesl nově vynalezený parní stroj na americký kontinent, aby poháněl textilní stroje.

Evropský příběh: Žhavý kov Rozšíření myšlenek bylo urychleno nástupem tiskařských lisů. Díky Plantinovi a Moretovi z Antwerp a díky německému parnímu tisku se z tiskařství stalo průmyslové odvětví.

Evropský příběh: Neskutečné železnice Němec Maffei vyhrál v Rakousku soutěž lokomotiv a hlavní výhrou byla dobrodružná jízda železnicí Semmering - div strojírenství putoval přes Alpy.

Evropský příběh: Velký třesk Alfréd Nobel objevil dynamit až po smrti svého bratra v nepodařeném pokusu a po zkáze mnoha svých továren.

Evropský příběh: Elektrická generace Ernst Werner von Siemens a Johann Gerg Halske byli nejslavnější zlepšovatelé v oblasti elektřiny, když postavili první dynamo a úplně první elektrický vlak a tramvaje. (Discovery Channel)

(více)

Reklama

Reklama