Reklama

Reklama

Prem Sanyas

  • Německá říše Die Leuchte Asiens (více)
Indie / Německá říše, 1925, 97 min

Obsahy(1)

Světlo Asie je příběhem z Indie o původu a cestě velkého muže Gautama Buddhy, zakladatele buddhismu. Líčí příběh prince Siddhartha Gautami, muže který se stal Buddhou (osvíceným), protože se ze své cesty privilegií a bohatství odklonil, vzdal se svého království hledaje střední cestu k dosáhnutí osvícení, konečného osvobození z utrpení a koloběhu životů. (Dragoni)

(více)

Recenze (1)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Překvapivě kvalitně zpracovaná legenda o princi Gautamovi a jeho ceste přes děsivé poznání chudoby a smrti, které mu mělo být odepřeno k osamocené meditaci a radostného naplnění. Místy hodně naivní, ale některé obrazy silně poetické (smrt královny) a navíc nádherná Gautamova manželka, která moc dobře neudělala, že si vzala takového dobráka. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (3)

  • Základ pro scénář se stejným názvem je epická báseň ze sbírky „Světlo Asie“ Sira Edwina Arnolda z roku 1879. Německý překlad se objevil v roce 1923 pod názvem „Legenda o Buddhovi v Lipsku“. Film je spojen s rostoucím zájmem o buddhistické téma v Německu. (Dragoni)
  • Jméno Buddha znamená „probuzený“ či „osvícený“. (Dragoni)
  • Jedná se o první koprodukční film německých a indických filmařů a první mezinárodní koprodukční počin Indie. (Dragoni)

Reklama

Reklama