Reklama

Reklama

Antoni Gaudí

(TV film)
  • Španělsko Disfrutar de Gaudí
všechny plakáty

Obsahy(1)

Zbrusu osobité a originální ztvárnění Gaudího staveb mísící secesi, modernismus, motivy z živé přírody, nádech španělského orientu a výrazných barev dotváří architektonický fond Barcelony a dělá z něj město naprosto unikátní a osobité. Katalánec Antoni Gaudí, především díky svému mecenáši panu Güellovi, realizoval zde celou řadu staveb, z nichž je několik zapsáno i do seznamu světového dědictví UNESCO. Absolutní samorost, solitér mezi architekty. Gaudího konstruktérskou vynalézavost obdivoval Le Corbusier. Vždyť jako první uplatnil na svých stavbách předpjatý beton. Zprvu dandy, později zanícený katolík, který si zvolil celoživotní celibát, vkládal veškerou vášeň do svých staveb. Jeho tvůrčí duch zasáhl Barcelonu konce 19. a začátku 20. století, rozvlnil sevřenost staveb, otiskl do nich motivy z přírody, nechal je zazářit mozaikou barev. Gaudí měl obrovský dar představivosti, kterou dokázal proměnit v realitu. Uplatnil ji jak u staveb sakrálních, jako je světoznámá katedrála Sagrada Família (Svatá rodina), tak u těch světských, které si často ve svých přezdívkách nesly svá znamení. Jeho "Dům z kostí" či "Kamenolom", neobyčejné činžáky na jedné z barcelonských tříd, jsou živým muzeem snoubení se estetické a funkční stránky architektury. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Skôr iba z nostalgie a trochu zo zvedavosti som pátrala po nejakom dokumente o Gaudím, ktorého som "objavila" pri mojej návšteve Barcelony ešte v r. 1992. Už vtedy ma jeho Sagrada Familia doslova vyburcovala k pátraniu po jeho živote a dielach, veľmi ma zaujal nevšednou a svojskou originalitou. Vtedy som sa veľa dozvedela o jeho tvorbe, ale chýbalo mi hlbšie spoznanie, jeho motivácia, filozofia, inšpirácia, zmysel jeho umenia, pohľad na svet, na život.... Na mnohé z týchto otázok mi dal odpoveď až tento dokument. Vďaka zaň! Gaudího obdivujem ešte viac! Dúfam, že snaha o jeho beatifikáciu bude úspešná a predstaví Gaudího nielen ako výnimočného umelca, ale hlavne ako výnimočného, múdreho, pokorného a svätého človeka. ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Gaudí je bůh a ani ta nepříliš dokonalá vizuální stránka "podpořená" vyšinutými powerpointovými přechody mezi jednotlivými obrazy (a samotnou "kvalitou" těchto obrazů) na tom nic nezmění. Co se týče informací, dokument pro mě nepřinesl nic nového (asi proto, že Gaudího mám už docela dobře zmapovaného) a zmínky o některých stavbách byly velmi stručné, jako by ani nestály za pozornost (případ Casa El Capricio). Přesto nemůžu jít s hodnocením níže, když prostě vidím Gaudího, to fakt nejde... ()

loki5 

všechny recenze uživatele

Ač jsem milovník architektury a Antonia Gaudího tak mě tento dokument neskutečně vytočil. Dokument o architektuře by měl být zaměřen především na vizuální stránku. Co ale přinesl tento ? Neskutečně primitivní prolínačky, které znehodnotí každý detail Gaudího díla. Podivné opilecké průchody parkem Güell už byly moc a chtě nechtě jsem musel přepnout na jiný kanál. celé dílo působilo lacině a ve mě zanechalo dojem, že bylo stvořeno v domácí střižně za pomoci VHS rekordéru. ()

Reklama

Reklama