Reklama

Reklama

Salad Fingers

(seriál)
Animovaný / Horor / Psychologický
Velká Británie, 2004, 10x5 min

Režie:

David Firth

Scénář:

David Firth

David Firth je na internetu známý svými kontroverzními animacemi, a SALAD FINGERS není nijak odlišný. Příběh (pokud lze použít slovo „příběh") se točí kolem osamělého poustevníka žijícího v polorozpadlé chatrči, kterého sužují nejrůznější halucinace, imaginární přátelé a duchové minulosti. Animace Davida Firtha bývají nezřídka označovány za perverzní, úchylné, nechutné, či nějakým jiným způsobem pohoršující a znepokojivé. (Komprimus)

(více)

Recenze (71)

Ilus 

všechny recenze uživatele

Nevzpomínám si, že by na mě někdy něco, co jsem v životě zhlédla, zapůsobilo takto intenzivně (a vskutku negativně) jako toto dílko. Vlastně si ani nedokážu vysvětlit, čím to bylo. Možná jsem jen nebyla v nejlepším rozpoložení, možná se v mém případě Firth trefil do nějakého slabého místa. Nedoporučuji sledovat slabším povahám, lidem v depresi, se sklony k psychotickým stavům a těm, kdo neumí ani slovo anglicky. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Naprosto chápu, že se Salad Fingers nelíbí každému (vysoké hodnocení vypovídá pouze o tom, že kdo hledá, najde). Firthem vytvořený postapokalyptický svět je ale tak podivný, snad až čarovný... Tato série je čirá poezie, holt ale není jen o lásce, ale i o těch dalších věcech. ()

Reklama

Pirabin 

všechny recenze uživatele

Znáte to, když něco pustíte a nevíte jestli se vám to líbilo, nebo ne? Jinak: Líbí se mi teorie, že příběh se odehrává v postapokaliptickém světě a Salad fingers je postižený člověk, který vzpomíná na "velkou válku"(patrně jadernou) a postavy věci které pojmenovává dostávají jména reálných lidí, které znal, ale zemřeli. Samozřejmě je to teorie, Salad může být taky prostě jen výmysl chorého mozku, a jelikož je tam neskučně zvrácený přijde nám, že prostě musí mít nějaký smysl. ()

Hermez 

všechny recenze uživatele

Nádhera, máloco jsem viděl tolikrát a nutně potřeboval pustit tolika lidem. Pokud na to člověk kouká jen povrchně - děj, animace atd. je to asi o ničem. Ale pokud se zaposlouchá a vžije do toho, co vše se těch pár minut děje, věnuje svou mysl úvahám o tom proč, jak, cože apod. a zároveň není tzv. square, pak si to náležitě užije. Hudbu dělal David Firth společně s Aphex Twinem, a sedí jak pozadí na hrnec. ()

kaspar 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jist, co to je, ale je to celkem silné kafe. Je to dost taková směska hnusu a lítosti. Salad Fingers, zoufale osamocený, není schopen jakkoli vycházet s jinými živými tvory (stonožku rozmáčkne, dívka poté, co začne mluvit, ho vyděsí). Zároveň ta psychická labilita, která je v tom přítomna, a absolutní chaos a nepředvídatelnost toho, co se bude dít, tomu skutečně dodává temnou post apokalyptickou atmosféru. Geniální užití Briana Ena, Aphex Twin nebo Lustmorda. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Na seriálu se podíleli hudebníci jako Brian Eno, Sigur Rós, nebo Aphex Twin. (DanteZ)
  • Titulní melodie je převzata z písně "Beware the Friendly Stranger" od skupiny Boards of Canada. (DanteZ)

Reklama

Reklama