Reklama

Reklama

Made in China

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Kdo z nás se někdy nenechal zlákat úžasnou nabídkou výloh, hlásajících například "Vše za 39,-"? Najdeme tu neuvěřitelné množství drobných zbytečností, které koupíme třeba s tím, že je věnujeme tetě k narozeninám nebo neteři k vánocům. Asi málokterý kupující si uvědomí, že za každou z těch maličkostí stojí lidská práce. Drtivá většina takového zboží pochází z lidnaté Číny. Mezi ty, kteří v těžkých podmínkách, dlouhých směnách, daleko od rodiny vyrábějí něco, co vlastně vůbec nikdo nepotřebuje, patří i manželský pár, který si vybrali francouzští dokumentaristé. Doma na dalekém věnkově nechali manželé babičce a dědovi dvě malé děti, které vídají zhruba jednou za tři roky. Jinak je jejich život mrazivě jednotvárný: dvanáctihodinová směna v továrně, jídlo a spánek ve stísněném pokojíku ubytovny. Po zaplacení všech závazků jim zbyde v přepočtu 100 EUR. Je pravděpodobné, že až ušetří dost peněz na zaplacení dluhů z podnikání a také na lepší život svým dětem, budou právě pro ně úplně cizími lidmi ... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Jaromír 

všechny recenze uživatele

Dokument, který mi hodně otevřel oči a nad kterým jsem dlouho přemýšlel. Respective jsem už vše věděl (nízké výdělky, absence zdravotního pojištění), ale tento dokument mi vše podal velmi naturalistickým, přirozeným způsobem. Každému doporučuji. ()

zajda001 

všechny recenze uživatele

Dva dny na cestě domů, dva dny cesta zpátky za prací. Doma čtyři dny a to se tam dostanou jenom jednou za tři roky. ()

tchuck 

všechny recenze uživatele

I když závažnosti předmětu tohoto dokumentárního filmu přikládám velký význam, myslím si, že dokument samotný se příliš vleče a vše, co předá, by dokázal předat za poloviční čas. Nic to však nemění na tom, že rozhodně stojí za shlédnutí. ()

k.rakonos 

všechny recenze uživatele

Zajímavý obrázek, jak také vypadá dnes bohatá komunisticko - kapitalistická Čína. Podmínky dost otřesné. Že by se u nich zkoukli politici z naší Trojkolky?. Jak někdo píše, ano, neumíme si to představit pracovat denně za 3 Eura, toho se doufám nedožijeme. Na druhou stranu tam jistě nemají ceny třeba energií jako tady... ()

HanLiuKun 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo neví nic o poměrech v Číně, je to asi fajn film. Já se io tuto problematiku zajímám, takže mě nic nového nepřinesl, ani styl, kterým byl natočen mi moc nevyhovoval. Příliš mnoho němých záběrů, jejichž vypovídající hodnota byla velmi nízká ()

Reklama

Reklama