Reklama

Reklama

Válka špionů

(seriál)
  • Belgie Spy Wars
všechny plakáty
Belgie, 2003, 3x51 min

Obsahy(1)

1. Špionážní družice:  Špionážní družice bez přestání sledují ze své oběžné dráhy celou Zemi. Jejich pronikavému pohledu neunikne nic. Jsou dnes rozhodujícím trumfem v moderním vedení války. Přesto je vlastní jen málo zemí. Většina z těchto tajných a mimořádně sofistikovaných agentů dnes slouží Spojeným státům, nepopiratelnému vůdci ve versmírné informační technologii.
První díl dokumentárního cyklu o válce špionů vypráví o vesmírných vojenských systémech, které v podstatě zvedly oponu boje a umožnily velitelům vedení operací způsobem v historii lidstva zcela nevídaným.

2. Tajné odposlechy:  Dráty, svorky, stožáry - po staletích jednoduchého vyzvědačství získaly techniky špionáže v 21. století úplně nový rozměr. Války byly v minulosti výsadním zkušebním polem vývoje nových technik zachytávání zpráv a informací - a studená válka sehrála rozhodující roli. Technika dnes pomáhá mnoha zemím, které chtějí hájit své zájmy. Jejich vlády prohlašují, že odposlechy jsou určeny k boji proti hrozbám národní bezpečnosti, jako je organizovaný zločin, terorismus, obchod s drogami či špionáž. Další díl dokumentárního cyklu o válce špionů připomíná situaci, v níž se dnes naše planeta ocitla: celosvětový systém odposlechů se už dnes vymkl kontrole.

3. Historie tajných kódů:  Jedna tajná šifrovaná zpráva způsobila v 16. století pád skotské královny Marie Stuartovny. Tato zpráva dokazovala, že se zapojila do spiknutí proti anglické královně Alžbětě. Před nástupem tzv. informační společnosti byly tajné informace vyhrazeny hlavám států, armád, diplomatům a rádcům. Dnes tajné kódy používá každý - ať už při výběru peněz z bankomatu či při telefonování. Aniž bychom si to uvědomovali, stali se z nás zkušení zadavatelé různých kódů. Od šedesátých let se vedle vojenské kryptografie vyvíjí i civilní, která dosáhla revolučních výsledků. Dosáhla stupně, který je v historii šifrování nevídaný. Závěr dokumentárního cyklu o válce špionů si klade osudovou otázku: splní se sen všech kryptografů, kteří se po generace snažili vytvořit neprolomitelný kód? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Desmi 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá dokumentární minisérie, která přináší informace o oboru, o kterém se toho moc neví a nenamluví. Technologie jsou zde popisovány populárně naučnou formou, což přispívá k celkové srozumitelnosti. Vzhledem k tomu, že byl dokument natočen v roce 2003, je úsměvné jak jim tehdejší představy o budoucím šifrování a dalších věcech vychází. ()

Reklama

Reklama