Reklama

Reklama

Hlasy dětí

(TV film)
  • angličtina Voices of the Children

Obsahy(1)

Emotivně silný dokumentární film o třech dětech, které přežily pobyt v koncentračním táboře. Českoamerická autorka filmu Zuzana Justman (1931), která z Československa emigrovala v roce 1948, sama strávila několik let v terezínském koncentračním táboře. Film Hlasy dětí, dokončený v roce 1997, získal v roce 1999 prestižní cenu EMMY za nejlepší historický dokument. Obdržel také Čestné uznání Mezinárodního filmového festivalu v Chicagu a Zlatou plaketu Mezinárodního televizního festivalu v Chicagu. Na svém kontě má také Cenu za nejlepší film a Cenu diváků na Festivalu v New Haven. Kromě toho dostal i Stříbrné jablko Národní vzdělávací nadace. Její dokument Pražský proces (2000) rekonstruuje ovzduší v československé společnosti od poválečných let až do doby XX. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu v roce 1956. Všímá si také okolnosti, že jedenáct ze čtrnácti odsouzených byli Židé. Režisérka využívá archivních materiálů z československých i zahraničních zdrojů, aby přesvědčivě ilustrovala dobu a proces, který se stal symbolem represe v zemích za železnou oponou. V dlouhometrážním dokumentu České ženy zachycuje několik osudů a přibližuje život, starosti a radosti několika na první pohled obyčejných hrdinek. Z. Justman, sestra spisovatele J. R. Picka, adaptovala v roce 1982 jeho divadelní hru Smolař ve žluté čepici. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dokumentů, připomínajících "život" v terezínském ghettu, nebude nikdy dost. A jenom tím lépe, pakliže budou tak kvalitní jako je tento. "Brundibár poražen, už jsme ho dostali, válku jsme vyhráli..." Ale bohužel jen válku. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument sleduje príbehy troch väzňov z koncentračného tábora v Terezíne, ktorí sa usadili po vojne v troch rôznych krajinách v USA, Rakúsku a Československu. Príbehy evokujú fakt, že nedobrovoľní obyvatelia týchto koncentrákoch ani v neľudských podmienkach nestrácali svoju dôstojnosť. Odkaz holokaustu je medzinárodne zhodný. Holokaust je pre mnohých bolestne krutý predovšetkým ak sa jeho odtlačky zachovali v rodinných osudoch. Odkaz obetí holokaustu by mal byť prítomný v každom našom súčasnom rozhodnutí. ()

Reklama

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Cena EMMY (Nejlepší dokument) za rok 1999. (10marty10)

Reklama

Reklama