Reklama

Reklama

Poslední útočiště

(festivalový název)
  • Čína Yingji Binan Changsuo
všechny plakáty
Čína, 2010, 51 min

Režie:

He Yang

Obsahy(1)

Být v Číně právníkem hájícím lidská práva se nevyplácí. Své o tom ví hrdinka dokumentu Poslední útočiště, Ni Yulan. Kvalifikovaná právnička do roku 2002 pomáhala lidem, kteří byli násilně vyhnáni ze starých pekingských čtvrtí a jejichž domovy byly zdemolovány kvůli olympiádě. O svůj domov přišla bez jakéhokoli oficiálního nařízení i samotná Ni Yulan a její muž. Za posledních osm let byla mnohokrát zadržována na policejních stanicích i vězněna. Na kameru vypráví o těžko uvěřitelných příkořích, která zažila, včetně sexuálních útoků a hrozivého zranění nohou, které ji trvale upoutalo na invalidní vozík. Stát ji připravil o právnickou licenci a oba manželé nyní žijí jako bezdomovci s pár igelitkami pod stanem. Silná žena, která neztrácí jistou dávku optimismu ani v této situaci. Je odkázána na pomoc svých bývalých klientů. Ve snímku, který se odehrává za bílého dne v rušném městském parku, vypráví své příběhy také další právníci a právničky působící v oblasti a dokreslují tak děsivý portrét čínského „právního státu“. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

rerabinka

rerabinka (hodnocení, recenze)


Od 13.7.2001 docházelo na základě rozhodnutí o pořádání olympijských her v Pekingu k bourání domů bez souhlasu majitelů. V dokumentu můžeme slyšet výpovědi právniček, které bojovaly za práva postižených majitelů domů. Obě skončili na vozíku po brutálních výsleších a mučení ve vazbě (lámání kostí, řezání tupými střepy, znásilnění aj). Po jejich neustálém kladení odporu jim byly samozřejmě odebrány právnické licence. Výslechy i demolice domů byly nahrávány a tyto záznamy s důkazy měly být k dispozici na dvou DVD při soudním přelíčení, ale ve skutečnosti byla obě DVD prázdná. Obžalovaný policista totiž tvrdil, že jej Ni Jü napadla (zatímco on ji znásilnil), nikoho natož soudce však netrápilo se důkazním materiálem podrobněji zabývat.
Lidé se zde nemohou se svými stížnostmi obracet na policii ani na zkorumpované lokální úřady, a tak se snaží dovolávat spravedlnosti až v samotném Pekingu sepsanými peticemi, ale tím si ve skutečnosti nepomáhají a je na nich pácháno další bezpráví namísto právní ochrany.
Celkem pesimistický závěr vzešel i z diskuse po promítání, kdy byl podle demografických prognóz nastíněn vývoj Číny, podle kterého by se jejich ekonomický rozvoj měl pozastavit do 3-5 let, a do 10 let by měli mít závažné problémy vzhledem nadpolovičnímu počtu ekonomicky neaktivního obyvatelstva.

Reklama

Reklama