Reklama

Reklama

Byzantium: The Lost Empire

(seriál)
Velká Británie, 1997

Obsahy(1)

Čtyřdílný dokument hledající zašlou slávu byzantské říše. John Romer nás provede nejen ulicemi dnešního Istanbulu, kde tu a tam mezi moderní zástavbou spočívají relikty staveb města Konstantinova, ale i do vzdálenějších oblastí: do Itálie, Německa či na Ukrajinu, kam v minulosti vliv Byzance sahal.

Seznam epizod: 1. Building the Dream
2. Heaven on Earth
3. Envy of the World
4. Forever and Ever (ROBOTER)

(více)

Recenze (2)

ROBOTER 

všechny recenze uživatele

Jedná se spíše o odpočinkovou dokumentární řadu prostou podrobnějších informací, která je určená nezasvěcené široké veřejnosti. Přišlo mi trochu na škodu, že se dokumenty více nedrží nějaké chronologické návaznosti a John Romer uvádí převážně dílčí záležitosti bez širších souvislotí. I tak se ale tvůrcům podařilo přenést na diváky imperiální atmosféru zašlé slávy Byzance (kterou krásně podkreslila hudba Howarda Davidsona) a člověku mnohdy příjde, že těch tisíc let, které naše epochy dělí, není zas až tak mnoho... ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Autorům se především podařilo vykreslit atmosféru a slávu zašlé říše. Nejedná se o důsledně metodicky zpracovaný dokument, ale spíše o jakousi oslavnou báseň na zašlé impérium, kde fakta a unikátní obrazy původních staveb slouží k podtržení a zdůraznění myšlenky. Dokument si Vás vtáhne k sobě a provede částí ne tolik známé historie. Hned v prvním díle je nádherně až plasticky zachycen a popsán přesun slávy z Říma do Konstantinopole v pátém století, kdy je dobytý Řím na kolenou a Nový Řím ve zlatě a hojnosti... ()

Reklama

Galerie (20)

Reklama

Reklama