Reklama

Reklama

Ekologie aneb Slova o domě

(seriál)
všechny plakáty
Česko, 1993, 10x15 min

Hrají:

Jiří Sádlo

Obsahy(1)

Televízny cyklus, v ktorom nás ekológovia sprevádzajú jednoduchým slovníčkom, charakteristickým pre dianie v prírode. Programy sú vhodné ako doplnok prírodopisu na základných školách.

Zoznam epizód: Zánik (15 min.) - o význame odumretej hmoty pre ďalší život.
Zrod (15 min.) - o večnom vzniku nových životov, ako jednotlivých druhov, tak aj prírodných celkov.
Miesto (15 min.) - všetko živé si vyberá k životu svoje vyhovujúce miesto.
Priestor (15 min.) - teritórium jednotlivca a spoločnosti, prieniky priestorov a druhová rozmanitosť.
Pravidlá (15 min.) - pravidlá života na zemi (ekosystém -potravinový reťazec.
Prežitie (15 min.) - Dômyselné prírodné opatrenia, ktoré chránia živočíchov a rastliny pred nepriateľmi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

whack 

všechny recenze uživatele

Spomínam si na dva diely: Zánik, ktorý uvádzal profesor Ivan Horáček z katedry zoológie Prírodovedeckej fakulty UK, približuje dopady civilizácie na životné prostredie prostredníctvom záberov z mesačnej krajiny lomu Nástup v Severočeskom kraji, a neskôr súvisle prechádza k téme procesu dlhodobej premeny odumretej fauny a flóry na pôdu a nerastné suroviny (ktoré dnes ťažíme). V prírode nie je nič zbytočné, práve naopak; A Zrození, ktorý uvádzal prírodovedec a biológ Jiří Sádlo, vysvetľuje fungovanie ekosystémov zrozumiteľným spôsobom predstavením princípu evolúcie (ktorým ľahko vyrieši, či bolo skôr vajce alebo sliepka). Na príklade záberov z Polabského lužného lesa dokazuje, že tzv. mŕtve drevo, nie je vôbec mŕtve, ako sa nám snažia nahovoriť lesníci, ktorí by chceli každý odlomený konárik z lesa "upratať", ale že je životne dôležité pre fungovanie ekosystému. ()

Reklama

Reklama