Reklama

Reklama

Joža Uprka - barvy a písně

(pořad)

Obsahy(1)

O slavném malíři jižní Moravy s pásmem písní cimbálové muziky Danaj. 25. října 1861 se narodil nejslavnější malíř jihu Moravy Joža Uprka. Pořad vychází ze scénického pásma „Písničky z malířovy palety", které sestavila vedoucí cimbálové muziky Danaj (pravnučka Joži Uprky) Magda Múčková-Uprková. Obrazy Joži Uprky inspirovaly autorku k výběru málo známých, ale hudebně velmi zdařilých lidových písní, které jsou zde rozehrávány nebo dohrávány účinkujícími z folklorních souborů a vše je prokládáno archivními snímky a vyprávěním v ich-formě v podání pana Tokoše. Pásmo bylo oceněno v roce 2001 na festivalu ve Strážnici hlavní cenou. Pořad „Joža Uprka – barvy a písně" se natáčel v místech spjatých se životem Joži Uprky – Kněždub, Hroznová Lhota a Klobušice. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

pm 

všechny recenze uživatele

Atmosféry tehdejšího strážnického uvedení s CM Danaj pořád dosáhnout nemohl, ale i tak jsem si ho ráda přehrála a připomenula. Zvláště právě dnes, kdy moje milá dcera má a mému srdci nejmilejší malíř by měl narozeniny. A jak se znám, jsem schopná se ještě odpoledne zajet znovu podívat na jeho hradišťskou expozici. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument plný výborné hudby a vyprávění u čaje. V Praze se každý měsíc pořádají "folklórní mejdla", kde tancují studenti. Tato hudba není mrtvá! ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama