Reklama

Reklama

Adriana Lecouvreur

(divadelní záznam)
  • Velká Británie Adriana Lecouvreur
Hudební / Drama
Velká Británie, 2007, 151 min

Obsahy(1)

Angela Gheorghiu a Jonas Kaufmann v hlavních rolích strhujícího hudebního dramatu F. Ciley. Záznam inscenace londýnské Královské opery.  Italský hudební skladatel Francesco Cilea (1866-1950) byl mladším současníkem Pucciniho, Leoncavalla a Mascagniho. Patřil k hudebnímu verismu, slohu, který byl v Itálii na přelomu 19. a 20. století nesmírně populární. Z jeho pěti oper se na jevišti do dnešních dnů udržela pouze Adriana Lecouvreur, opera proslavená primadonami typu Magdy Olivero nebo Renaty Tebaldi. Námět opery, zpracovávající příběh slavné herečky pařížské Comédie-Française Adriany Lecouvreur, která zemřela v roce 1730 ve svých 38 letech, dramaticky zpracoval významný francouzský dramatik a libretista Eugene Scribe spolu s Ernestem Legouvém, z jejichž hry vyšel i Cileův libretista Arturo Colautti. Jejich Adriana Lecouvreur měla premiéru 6. listopadu 1902 v Miláně. Po smrti herečky Adriany Lecouvreur se rozšířila legenda, že byla otrávena svou sokyní v lásce kyticí otrávených květů. Tuto legendu zpracovává i Cileova opera, která nás zavede mezi herce do zákulisí Comédie-Française. První herečka souboru soupeří s kněžnou de Bouillon o lásku hraběte Mořice Saského (v opeře Maurizia). V opeře nechybí velké emoce, skutečná láska, ale i intriky a nenávist, tak, jak to ve veristických operách bývá. Cileova hudba je strhující a dokáže oslovit i dnešní posluchače. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích pořadu uvedeno: český i originální název Francesco Cilea: Adriana Lecouvreur; režie François Roussillon, divadelní režie David McVicar; koprodukce Francie / Velká Británie; rok výroby 2011. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Hudební stránka příjemně překvapila, hezké árie. Provedení taky výborné, líbila se mi hlavně Borodina. Ovšem výhrady bych měl k libretu, dumasovké zápletky, ovšem občas dost naivní a zašmodrchané. ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama