Reklama

Reklama

Kriminálka Jurský park

(seriál)
  • Česko Jurské vyšetřování (více)

Obsahy(1)

Jak vypadali a jak se chovali dinosauři ve skutečnosti? Doktor Phil Manning pojal hledání odpovědí na tyto otázky jako nefalšované vyšetřování. Využívá nejmodernější kriminalistické postupy, počítačové modely a přístroje. Neváhá zpochybnit dlouho zažité představy o dinosaurech a pokládá nové otázky. Byl T-Rex inteligentní? Jak vypadala dinosauří chůze? A je možné, že největší druhy dinosaurů stále ještě čekají v zemi na své objevitele?
Použití kriminalistických postupů při hledání pravdy o dinosaurech, nová, mnohdy překvapivá fakta. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak zase jednou první ! :-) Dr. Phil Manning je paleontologem a působí na univerzitě v Manchesteru. V tomto seriálu se po vzoru vyšetřovatelů kriminálních činů pokusí zrekonstruovat či dokázat celou řadu věcí z života těchto dávno vyhynulých tvorů. Jeho ,,místa činu'' či oběti jsou miliony let staré a je nucen pracovat jen s fosiliemi. Nicméně si uvědomil, že moderní věda, která pomáhá mapovat současná místa činů a která umožňuje identifikovat pachatele případně pomáhá zjistit příčinu smrti oběti by mohla pomoci i jemu. A tak se v prvním díle pokusí jen s pomocí zachovalé lebky Tyranosaura zrekonstruovat jeho mozek a podle jeho jednotlivých částí zjistit jak na tom byl tento v pravdě dinosauří král se zrakem, čichem a dalšími smysly. V dalším díle se zaměří podle zachovalých otisků stop na to jak se asi mohli obrovští dinosauři pohybovat a typy jejich chůze. Ve třetím díle se pokusí zjistit barevnost dinosaurů na základě dochovaného zkamenělého pera jedno z opeřených prapředků ptáků... V seriálu uvidíme celou řadu hodně zajímavých názorných ukázek, u některých jsem se až divil jak na ně Phil přišel. Seriál je vcelku zábavný, ale od Brita bych čekal, že bude vtipnější. Dojde samozřejmě i na animované ukázky, ale nečekejte žádné Putování s dinosaury.. Ukázek není mnoho a často se opakují. Oni ale nejsou hlavní náplní pořadu, jsou jen jeho malou částí a názornou ukázkou zjištění ke kterému každý díl spěje... Ačkoliv Phil používá současné nejmodernější technologie, včetně urychlovače částic, nejlepší rentgeny dneška pod... Přesto bych byl v některých tvrzeních asi opatrnější. Přeci jen rekonstruovat živého tvora jen ze zkamenělých kostí bude vždy odvážné a vždy může mít více výkladů... pro milovníky dinosaurů, které zajímá jejich život do větší hloubky však tento seriál doporučuji. Za mne jsou to 3 stopy v zabahněném pobřeží jury. * * * ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Mě se to dost líbilo. Konečně dokument, který se zabírá zejména tím "jak to doopravdy bylo". Třeba film Spielberga Jurský park mi pije krev tím, jak si dodělali zvuky dinosaurů, jen aby to působilo na diváka. Je mi jedno, že animace byly možná o ničem, ale fakta jsou mnohem významnější :)! ()

Reklama

Attta 

všechny recenze uživatele

Nebýt té časté banality tak by to byl pěkný pořad. Takhle je to jen lepší průměr. Můžete zde vidět pátrání po mozkovně tyranosaura rexe, což s sebou přináší zajímavé objevy a informace, avšak nejsem si jistý jak moc objektivně pomohly k analýze mozku rexíka. ()

Galerie (31)

Reklama

Reklama