Reklama

Reklama

Ozvěny ženské duše

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Hudební
Česko, 1997, 59 min

Režie:

Vladimír Merta

Hrají:

Ida Kelarová

Obsahy(1)

Ida Kellarová v hudební eseji Vladimíra Merty. V kostele Sv. Šimona a Judy v Praze vystoupily 8. dubna 1997 během tříhodinového koncertu nazvaného „Ozvěny ženské duše" mezinárodní i tuzemské hvězdy etnické hudby, doprovázené čtyřicetičlenným ženským sborem.
(Stella Chiweshe – Zimbabve, Nasrin Pourhosseini – Írán, Equidad Bares – Španělsko, Trio Božura – Bulharsko, Věra Bílá a romská kapela Kale, Iva Bittová a její sestra Ida Kelarová – Česká republika).
Koncert měl – přes malou propagaci – obrovský úspěch a kostel doslova praskal v barokních švech.
Koncert iniciovala Ida Kelarová, známá mimo jiné jako ředitelka „Mezinárodní školy lidského hlasu" v Bystrém u Poličky. Právě tam probíhají zajímavé dílny, které nejsou nepodobné obrazům v písku mořské pláže: navzájem si neznámí účastníci se během několika dnů pod vedením Kelarové naučí repertoár, smíchaný ze všech možných kultur a vlivů.
Jednou jedinkrát vystoupí bez zájmu a účasti médií před veřejnost – ve vesnickém kostele nebo hospodském sále – a zase se rozejdou.
Tentokrát však z koncertu vydala agentura Lotos CD a Česká televize celý koncert natočila třemi kamerami.
Dokument Vladimíra Merty „Tajná řeč těla" z cyklu „Svět bez hranic" měl televizní premiéru v květnu 1997 a v rámci výměny multikulturních pořadů EBU ho vysílala Maďarská televize.
Z natočeného materiálu sestříhal V. Merta také videoklip s Idou Kelarovou, Ivou Bittovou a Stellou Chiweshe „Temu Tembure".
Teprve hodinový hudební esej „Ozvěny ženské duše" poskytuje divákovi možnost položit se spolu s účinkujícími do fascinujících záhybů jednotlivých kulturních inspirací a proniknout blíže k osobnosti zakladatelky „Mezinárodní školy hlasu".
Vladimír Merta, aktivní muzikant, filmař a pedagog, se nespokojil s laciným surfováním na módní vlně „world music", jak se dnes říká etnické hudbě. Protože je sám celý život posedlým hledačem kořenů, z nichž jakákoli „hudba srdce" vyvěrá, dokázal natočený materiál zpracovat tak, že se výsledný dojem z dokumentu blíží neopakovatelnému zážitku ze samotného koncertu. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama