Reklama

Reklama

Společenský život na malých městských plochách

(festivalový název)
  • USA Social Life of Small Urban Spaces
všechny plakáty

Obsahy(1)

Tento méně známý, ale o to důležitější příspěvek k urbanismu vznikl na zakázku města New York. Americký urbanista a sociolog William H. Whyte natáčel se svým týmem přímo v ulicích a na základě získaného materiálu provedl analýzu chování lidí. Své kamery zaměřili na 17 míst, jako jsou náměstí, velká prostranství nebo kašny, kde dlouhodobě sledovali a zaznamenávali lidskou aktivitu. Ukázalo se, že některá místa zdaleka nevyužívají svůj potenciál a ve své úmyslné okázalosti ztratila „lidský rozměr". Jiná naopak přitahují větší pozornost a urbanisté se pokoušejí vysvětlit proč. Nejedná se však o pouhý statistický výčet, snímek naopak humorným způsobem komentuje typické i netradiční počínání lidí v ulicích a zároveň zkoumá možnosti a využití těchto míst v závislosti na různých faktorech. Film vzhledem ke svému stáří trpí sníženou kvalitou obrazu, obsahově je však dodnes podnětný a přináší zajímavá zjištění. Výsledkem výzkumu je také stejnojmenná publikace z roku 1980. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (2)

Nechic 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem napsat "s přihlédnutím ke stáří snímku", ale on ten snímek je díky svému stáří snad ještě lepší ! Úžasné postřehy a pohledy na život lidí ve městech a na starou dobrou USA sedmdesátých a osmdesátých let. Nadšen bude nejen architekt, psycholog či sociolog, ale každý, kdo se rád rozhlídne kolem sebe :) ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Velice poutavé rozpitvávání záhad typu: kam si lidé sedají na obrubník, jaké skupiny sedí blíž u vodopádu, nebo třeba u kterého stánku se vytvoří největší fronty. A všimněte si, jak do sebe ti dva lidi nevrazí. Nemělo by uniknout nikomu, kdo se trochu hloub zajímá o architekturu. ()

Reklama

Reklama