Reklama

Reklama

Překvapivý útok na dům za úsvitu

(festivalový název)
  • Francie Surprise d'une maison au petit jour
Krátkometrážní
Francie, 1898, 1 min

Režie:

Alice Guy

Obsahy(1)

Vojáci berou ztečí dům a jeho okolí. Fiktivní výjev z prusko-francouzské války roku 1870 (tzv. rekonstruovaná aktualita) zasazený do kontextu důležité historické události. Z dnešního pohledu film inspirovaný skutečnou událostí v romantizujícím hávu. Jde o jeden z titulů, jejichž autorství je poměrně jednoznačně prokázané. Vidíme zde snahu o zpracování obecně známé dějinné skutečnosti, která má svůj význam pro národní sebevědomí. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (2)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dámy by sa nemuseli vo filmovom svete stále tak prudiť, že sú viac menej stále v tieni mužov. Veď Alice Guy začínala v dobách, keď bolo na svete možno za tri prsty režisérov. Poklona. ()

Khagan1389 

všechny recenze uživatele

Plus mínus třicet let po konci Prusko-francouzské války byl natočen (snad úplně první filmařkou v dějinách kinematografie) tento film, popisující nespecifikovanou bitvu Prusko-francouzské války (filmů s tématikou tohoto konfliktu od té doby ani moc nepřibylo). Je to zkrátka klasický film té doby - jeden nesestříhaný záběr  jedno minutová stopáž, zachycující přestřelku mezi francouzským a německým vojskem. Ovšem pravda je, že té akce je na dobu vzniku filmu docela dost. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama