Reklama

Reklama

Sol Gabetta hraje Haydna a Vaskse

(koncert)
  • Německo Sol Gabetta spielt Haydn und Vasks
Hudební / Dokumentární
Německo, 2013, 43 min

Hrají:

Sol Gabetta

Obsahy(1)

Mladá argentinsko-francouzská violoncellistka a jiskřivá barokní hudba. Půvabná violoncellistka Sol Gabetta patří k instrumentalistům mladé generace, kteří mají blízko ke klasickému repertoáru i k soudobé hudbě. Hraje díla Maxe Brucha, Josepha Haydna a Luigiho Boccheriniho, stejně jako hudbu žijících tvůrců – Wolfganga Rihma nebo Sofije Gubajduliny.
Holanďan Michel van der Aa pro ni napsal scénické dílo určené sólovému violoncellu, smyčcům a videu nazvané Up-close, ve kterém Gabetta dokonce opouští tradiční místo sólisty před orchestrem a zapojuje se do jevištní akce. Nekonvenční skladba nedávno vyšla na DVD a byla oceněna prestižní Grawemeyerovou cenou.
V polovině ledna 2013 tato argentinsko-francouzská violoncellistka vystoupila hned na třech koncertech po boku České filharmonie. V pražském Rudolfinu zahrála Koncert pro violoncello a orchestr h moll Antonína Dvořáka, který patří k pilířům violoncellového repertoáru. Na programu bylo i klasické dílo polské poválečné avantgardy, Památník obětem Hirošimy Krzysztofa Pendereckého z roku 1960, postavený na masivních klastrech smyčcových nástrojů, kterým si tehdy mladý skladatel získal mezinárodní renomé. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, kde ten, kdo v České televizi vymyslel slogan o „jiskřivé barokní hudbě“, tu zmíněnou barokní hudbu svým jiskřivě absolutním sluchem odhalil. U klasicistního Josepha Haydna, nebo u současného skladatele Peterise Vaskse? Anebo dokonce u obou? -------- V titulcích pořadu uvedeno: originální název Sol Gabetta spielt Haydn und Vasks / Sol Gabetta joue Haydn et Vasks; režie Gösta Courkamp, David Stevens; rok výroby 2009. ()

Reklama

Reklama