Reklama

Reklama

Mongolsko včera a dnes

(seriál)
všechny plakáty
Česko, 1998, 4x29 min

Obsahy(1)

1. díl: Historie, vývoj a buddhismus Mongolsko je zemí tisícileté historie, na jejímž území se odedávna střídaly kočovné kmeny mongolského, turkického a tanguzsko-mandžuského původu. Dávné státní útvary Hunů, Avarů i onchonských Turků zasáhly i do života Evropy. Nejvíce však světovou historii poznamenala vláda zakladatele jednotné mongolské říše Čingischána a jeho nástupců, kteří vytvořili největší stát světa v dějinách. Mongolové pak po rozpadu Velké Mongolské říše žili pod mandžusko-čínskou nadvládou, kterou pak vystřídalo krátké období závislosti na Sovětském svazu, podle něhož se kopírovalo i to, co zemi uškodilo. Období od počátku 90.let je proto počátkem pokusu o budování demokratického státu, což je nesnadný úkol.

2. díl: Mongolská kultura a umění Mongolsko je i dnes zemí velmi specifických tradic kultury a umění. Tyto tradice i specifiku dokázali Mongolové udržet a rozvinout přesto, že soustředili seč dvěma velkými státy Ruskem a Čínou. Tradice kočovného kočovného způsobu života se projevují na venkově v podobě dávných rituálů spojených s rodinou i výročí obřadnosti – narození dítěte, svatba, pohřeb, svátek nádam, kult hor aj.

3. díl: Kultura mongolského pastevce Kultura běžného pastevce se dodnes projevuje svou specifikou, která dokáže udivit a překvapit mnohého Evropana. Přirozenost chování,. Vztah mezi dospělými a dětmi, úcta ke stáří, , neuvěřitelná pohostinnost. Tradiční oblečení, tradiční strava, vztah k majetku, tradiční bydlení.. Materiální a duchovní kultura. Způsob dávání jmen. Vlivy z vnějšku nedokázaly výrazněji ovlivnit typickou mentalitu mongolského kočovníka, národní hrdost a vztah k cizincům. Chování pastevců v jurtě i mimo ní, postavení mongolské ženy ve srovnání s ženami jiných asijských národů. Mongolové při práci i po práci, rozdíly mezi jednotlivými národnostmi a oblastmi.

4. díl: Současný život, státní úřady a státní správa Zdá se, že rozdíl života ve městě a na venkově se stále zvětšuje. Oficiální změny zasahují převážně hlavní město. Současný politický systém, prezident, vláda, velký státní chural – parlament. Současnou nejmenší jednotkou je bab. Pozůstatky vlivu byrokracie, zvláštní karta úředníků a politických činitelů. Dnešní tzv. podnikatelé a specifika jejich života.
Rozpad systému zemědělských družstev a státních statků, vytváření velkofarem a farem, rozvoj soukromého vlastnictví. Bohatost politického života, možnost rozvíjení vlastní iniciativy. Ekonomika pokulhává za politikou. Určitý pokles kultury umění v důsledku omezené státní podpory. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
Mylouch DVD
30.05.2014

Reklama

Reklama