Reklama

Reklama

5P Smetanovy Litomyšle

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní / Hudební
Česko, 2013, 26 min

Obsahy(1)

Pět pohledů na mezinárodní operní festival. Smetanova Litomyšl je festivalem, na kterém je více než jinde vidět, že mu pořadatelé věnují své maximální možnosti a schopnosti. Za dobu své působnosti zanechali na festivalu nepřehlédnutelnou stopu a vytvořili tak nezaměnitelnou hudební přehlídku, která má opravdu všech „5 P".
První nutné „P" jsou „peníze". Zeptáme se, jak je festival ekonomicky připravován, kdo se na něm z veřejných i jiných zdrojů podílí. A je to téma vskutku dobrodružné. Protože právě na penězích stojí a padá z převážné většiny umělecká úroveň a nabídka festivalu.
Druhou kategorií, druhým „P", jsou samotná „představení", chcete-li programová nabídka a její realizace. I přes dostatek peněz nemusí vzniknout dobrý festival, nemáte-li programovou vizi, dramaturgickou představu, jak má daný ročník obsahově vypadat, co má svým návštěvníkům nabídnout. A tady má Litomyšl obrovskou posilu v postavě uměleckého šéfa a dramaturga Vojtěcha Stříteského. On je ten, který dokáže skloubit podobu klasického festivalu s neustálým dramaturgickým hledačstvím. A přitom nejde o formalismus, o obsahové provokace a umělecké naschvály.
Třetím „P" je „publikum". Jeho úroveň souvisí jak s programovou nabídkou festivalu, tak i s kulturní vyspělostí města. Nikde jinde na našich festivalech nepotkáte tak skvělé publikum jako v Litomyšli. Je maximálně vychované, sofistikované, s nadšením přijímá i premiéry soudobých skladatelů a na koncerty nechodí prezentovat pouze sami sebe, svou garderobu, své kontakty. Dokáží hlasitě spoluformovat svůj festival, což dokazují velmi úspěšné „koncerty na přání".
Smetanova Litomyšl je jedním z nemnoha českých open-air festivalů klasické hudby a je tedy vskutku přímo závislá na počasí. Proto čtvrtým „P" je „počasí". To je velmi nevyzpytatelným partnerem, a to i přes to, že vedení festivalu nechalo moderně a v souladu s podmínkami UNESCO zastřešit jedno z jevišť. Festival má za sebou nemálo dramatických situací i s nepříjemnými ekonomickými dopady.
Pátým „P" jsou „Piknovci". Ředitelem festivalu je již řadu let Jan Pikna. Jeho žena – Eva Piknová se stará o PR a marketing. Jsou to lidé, kteří svým zápalem dokáží nadchnout i ostatní členy štábu. Tady se nechodí do práce, tady se pro festival žije a dýchá. Piknovci jsou v tomto smyslu všichni „nadšenci" z festivalového výboru.
Pomocí našeho dokumentu nakoukneme do zákulisí festivalu i do festivalové kuchyně a uděláme si o něm zajímavý, netradiční, ale i veskrze pravdivý obrázek. Našimi pěti „P" se bude samozřejmě prolínat hudba, nakonec jsme na hudebním festivalu, kde kvalitní muzika a její vnímání je vrcholem veškeré aktivity. (Česká televize)

(více)

Galerie (18)

Reklama

Reklama