Reklama

Reklama

The Yogis of Tibet

všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokument mapuje tajná a transformující učení a techniky tibetských jogínů, kteří léta žijí v ústraní a vystoupením před kamerou na sebe vzali velké riziko. Vedl je k tomu jediný důvod, pokusit se zaznamenat a předat prastaré techniky související se zanikající kulturou. (sator)

Recenze (2)

sator 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé... Dokument mapuje tajná a transformující učení a techniky tibetských jogínů kteří léta žijí v ústraní, vystoupením před kamerou na sebe vzali velké riziko.Vedl je k tomu jediný důvod, pokusit se zaznamenat a předat prastaré techniky související se zanikající kulturou. ()

llydeb 

všechny recenze uživatele

Film nejprve vysvětluje podmínky, ve kterých vznikal tibetský budhismus. Jedním z těchto vlivů je vývoj v izolovaných drsných vysokohorských podmínkách. Toto prostředí dalo vzniknout tradici "jogínů", mnichů, kteří se odebírali až na několik let do hor, aby téměž nepřetržitě meditovali, postili se a prováděli dechová cvičení. Výsledkem je fyzická a psychická proměna, která umožňuje nejen schopnost velikého soustředění, ale snad také nahlédnout do minulých životů a ovlivnit další reinkarnaci. Dokumentarista zachytil některé z pousteven, kam se jógíni uchylují, a také dává klíčovou dírkou nahlédnout do denní praxe jogínů. Praxe jógínů byla uchovávána v tajnosti, protože její řádné osvojení a pochopení trvá řadu let a nezasvěcené pozorování může vést k dezinterpretacím a snahám o napodobování, které bez učitele není bezpečné. Jde o fascinující tradici, kterou narušila a z původního prostředí vykořenila čínská vláda. Je otázkou, zda a jak může tibetská jógová praxe přežít v nových podmínkách. Nicméně poukazuje se na to, že aktuální situace paradoxně vedla k rozšíření tibetského budhismu do celého světa. ()

Reklama

Reklama

Reklama