Reklama

Reklama

Bergwelten


Die Gebirgsjagd – Die letzte Freiheit (1) (E236)

(epizoda)
? %
Rakousko, 2022, 47 min

Obsahy(1)

Ještě před 200 lety se jeleni v pozdním podzimu stěhovali do údolí a záplavových oblastí, aby zde přezimovali. Dnes jim cestu blokují silnice a sídla. Zimu musí trávit v horských lesích. Zimy jsou zde však kruté. Příštích několik měsíců přežijí jen s pomocí lidí. Tisíce lovců po celém Rakousku mají každý den plné ruce práce s překonáváním těchto a mnoha dalších problémů v terénu, který je někdy velmi obtížně přístupný. Jedním z nich je lesník a hoteliér Thomas Tscherne. V zimních měsících se stará o jeleny v údolí Angertal v Gasteinu, a to i za těch nejnepříznivějších povětrnostních podmínek.
Spolu se svou ženou Rosinou, která je také lovkyní, se po zimě vydává s těžkým batohem do vysokých hor, aby doplnil zásoby soli, která je pro zvěř nezbytná. Christoph Burgstaller má při výstupu do svého loveckého revíru v Hollersbachtalu na zádech ještě těžší náklad: hromadu dřevěných prken, dlouhých, objemných a vážících kolem 50 kilogramů. Christoph z nich chce postavit nový zemní posed na horském sedle. Noc předtím stráví na hoře, a to i přes překvapivou změnu počasí. Když se však nad horami přežene fén, počasí je stabilní. Přesně v ten pravý čas pro Stefana Loitfeldnera, který se svým psem cestuje po horách v salcburském údolí Seidlwinkel.
Po těžké epidemii prašiviny, která vyhubila téměř 90 procent jeho populace kozorožců, hledá dva staré kozorožce. Hannes Schwabl a Christoph Burgstaller jsou na stopě dvou mladých kozorožců. Narazí na starého známého kozla, kterého chtějí zastřelit. Budou úspěšní? (sator)

(více)

Recenze (1)

sator

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zkušenosti, ostražitost, trpělivost, jistá míra citlivosti a mnoho dalšího. – existuje dlouhý seznam vlastností, které musí mít lovci, aby byli úspěšní ve svých náročných misích v horách. Málokdo to ví lépe než myslivec a lesník Thomas Tscherne z Bad Gasteinu. Uctivé zacházení s divokými zvířaty je jeho nejvyšší prioritou. Ne nadarmo se v zimě téměř každý den plahočí po namáhavé, většinou zasněžené cestě, aby nakrmil svou zvěř v Gasteiner Angertal. Thomas je zde loveckým nájemcem a o tuto oblast se stará více než 25 let. Začátkem října, před příchodem zimy, vyráží s batohem, puškou a dalekohledem na lov trojhrotého jelena. Tříhrotí jsou samci, kteří jsou jeden až čtyři roky staří. Kromě lysých jelenů má podle plánu odstřelu Thomas toho roku k dispozici pouze jednoho tříbodového. Jeho syn Thomas Tscherne Jr. sleduje dotyčného bělohlavého jelena. Pozor. První předzvěst zimy se již přesunula po celé zemi. Podmínky na hoře jsou nyní ještě drsnější a nevlídnější. Bude Thomasovo úsilí odměněno? Dostat zabité zvíře dolů údolím v tomto neschůdném terénu by bylo obtížné a možné jen s podporou... Jeho žena Rosina loví trojcípého jelena. Přes vysokou náhorní plošinu se dostává do oblasti, kde právě žijí jeleni. Začíná namáhavý sestup s těžkými zavazadly ve strmém terénu. Když dorazí na místo, připraví si pozici a začíná čekání, dokud hra neopustí tribuny. A stejně jako v létě je Christoph Burgstaller pozván do domu Hannese Schwabla ve Fuschertalu, aby se setkal se starým beranem kamzíkem. Jejich původní plán však překazí údajně nemocná koza kamzíka. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama