Reklama

Reklama

Bergwelten


Schicksalsberg – Nanga Parbat (E245)

(epizoda)
? %
Rakousko, 2023, 47 min

Obsahy(1)

Před 70 lety, 3. července 1953, dosáhl rakouský horolezec Hermann Buhl jako první člověk vrcholu Nanga Parbatu – 8 125 metrů vysoké „hory osudu“ v západním Himálaji, jejíž výstup si vyžádal více obětí než téměř kterýkoli jiný. U příležitosti 70. výročí prvovýstupu vás Reinhold Messner pro Bergwelten provede bouřlivou a tragickou historií Nanga Parbatu, který je i jeho velmi osobní osudovou horou: v roce 1970 zde lavina smetla jeho bratra Günthera. A v roce 1978 se mu podařil první sólový výstup na osmitisícovku Nanga Parbat bez přídavného kyslíku. Navzdory všem nebezpečím Nanga Parbat stále přitahuje horolezce z celého světa.
Výstup na osmitisícovku je považován za obrovskou výzvu už v létě – její zimní výstup je naopak jednou z největších výzev v horolezectví: teploty až -45 stupňů, metrový sníh a laviny dělají z každého pokusu nebezpečnou hru. Simone Moro, Alex Txikon, Tamara Lunger a Ali Sadpara si stanovili tento mimořádný horolezecký úkol: chtějí v zimě vystoupit na vrchol Nanga Parbatu. (sator)

(více)

Recenze (1)

sator

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Před 70 lety, 3. července 1953, rakouský alpinista Hermann Buhl stanul jako první člověk na vrcholu Nanga Parbat – 8 125 metrů vysoké „hoře osudu“ v západním Himálaji, jejíž výstup si vyžádal více lidí. žije než téměř kdokoli jiný. U příležitosti 70. výročí prvovýstupu vás Reinhold Messner pro Bergwelten provede pohnutou a tragickou historií Nanga Parbat, která je také jeho osobní horou osudu: v roce 1970 zde lavina zabila jeho bratra Günthera. A v roce 1978 uskutečnil první samostatný výstup na osmitisícovku na Nanga Parbat bez přídavného kyslíku. Přes všechna nebezpečí Nanga Parbat dodnes přitahuje horolezce z celého světa. Výstup na osmitisícovku je už v létě považován za obrovskou výzvu - výstup na ni v zimě je naopak jednou z největších výzev v alpinismu: teploty až -45 stupňů, metr vysoký sníh a laviny dělají každý pokus hazard. Simone Moro, Alex Txikon, Tamara Lunger a Ali Sadpara se ujímají tohoto mimořádného horolezeckého úkolu: chtějí v zimě vylézt na vrchol Nanga Parbat. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama