Reklama

Reklama

Bergwelten


Everest Today – Das Ende eines Mythos (E251)

(epizoda)
? %
Rakousko, 2023, 1 h

Obsahy(1)

29. května 1953 stojí Novozélanďan Sir Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norgay na vrcholu nejvyšší hory světa Mount Everestu, vysoké 8 848 metrů. Podmínky pro výstup na Everest se od roku 1953 změnily, stejně jako podmínky na hoře: výstupové trasy jsou dobře připravené a zajištěné fixními lany – včetně těch na nepálské jižní straně, které vedou přes obávaný ledopád Khumbu. Ve výškových táborech jsou k dispozici kyslíkové láhve a nepřetržitý šerpský doprovod dává aspirantům na vrchol pocit maximální bezpečnosti – na vrchol i zpět do základního tábora. V 70. letech 20. století se o vrchol odvažovali jen špičkoví horolezci a malé skupiny horolezeckých průkopníků, ale nyní se do rizika výstupu na Everest pouštějí i méně zkušení horolezci.
A v naprosté většině případů také dosáhnou vrcholu – a vrátí se živí a zdraví. Téměř výhradně však s pomocí baleného kyslíku. Navzdory obrovskému náporu nezkušených horolezců se výstup na Mount Everest stal mnohem bezpečnějším a počet úmrtí na nejvyšší hoře světa prudce klesl. Bergwelten doprovází skupinu amatérských horolezců na jejich expedici na nejvyšší vrchol světa. (sator)

(více)

Recenze (1)

sator

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

29. května 1953 stojí Novozélanďan Sir Edmund Hillary a Šerpa Tenzing Norgay na vrcholu 8 848 metrů vysokého Mount Everestu, nejvyšší hory světa. Požadavky na výstup na Everest se od roku 1953 změnily, stejně jako podmínky na hoře: výstupové trasy jsou dobře připravené a zajištěné fixními lany – včetně těch na nepálské jižní straně, která vede přes obávaný ledopád Khumbu. Kyslíkové láhve jsou k dispozici ve vysokých táborech a neustálý doprovod Šerpů dává aspirantům na vrchol pocit největšího možného bezpečí – až na vrchol a zpět do základního tábora. Zatímco v 70. letech se na vrchol odvážili jen špičkoví horolezci a malé skupiny alpských pionýrů, nyní riskují výstup na Everest i méně zkušení alpinisté. A ve většině případů také dosáhnou vrcholu – a vrátí se zdraví. Téměř výhradně však pomocí lahvového kyslíku. Navzdory obrovskému náporu nezkušených horolezců se výstup na Mount Everest stal mnohem bezpečnější a úmrtnost na nejvyšší hoře světa prudce klesla. Bergwelten doprovází skupinu amatérských alpinistů na jejich výpravě na nejvyšší vrchol světa. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama