Reklama

Reklama

V zemi černých vdov

(TV film)
  • Německo Im Land der Schwarzen Witwen (více)
Německo / Francie, 2005, 52 min

Obsahy(1)

Jedni se jich štítí, druzí je považují za symbol „domácího štěstí". V každém případě jsou ale velmi užiteční. 
Pavouci. Každý z nás doma určitě pár exemplářů „chová" a nemusí o tom ani vědět. Žijí si většinou tiše a nenápadně v temných koutech pokojů. Mít ale v domě tisíce pavouků? To vypadá na nějaký „béčkový" hororový film! Pro Chucka a Anitu Kristensenovy, majitele „Pavoučí farmy", je to však naprosto běžná realita. Vlastně práce. Ve svém domě chovají a rozmnožují nejen neškodné domácí pavoučky, ale i ty velmi jedovaté – snovačky, koutníky a sklípkany. A to není všechno. Na jejich domácí farmě žije také pěkná řádka dalších zástupců jedovaté havěti – třeba štíři nebo velké stonožky. Chuck a Anita ale nejsou žádní podivínští chovatelé, kteří se vyžívají v hororových námětech. Jsou to vědci, a smyslem farmy je pěstovat pavouky především pro vědecké účely. Hlavní náplní práce je tady získávání pavoučího jedu pro farmaceutické laboratoře, které zkoumají jeho léčebný potenciál. A přidanou hodnotou je i prodej živých exemplářů dalším chovatelům, příprava preparátů a vzdělávací přednášky pro děti. Chuck i Anita připouštějí, že pavouci jsou jedovatí a mohou být nebezpeční, ale je potřeba vědět, že nikdy nezaútočí bezdůvodně. Při práci s nimi prostě musíte být opatrní. Navíc to jsou mimořádně zajímavá a svým způsobem i krásná stvoření. Ale hlavně a především jsou pavouci velmi užiteční, protože řada složek jejich tak obávaného jedu může díky nově vyvíjeným lékům zlepšovat kvalitu lidského života. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (2)

  • V dokumentu zazní název sklípkana cihlového jako Citharischius crawshayi, tento název je zastaralý a byl nahrazen pojmenováním Pelinobius muticus. (Inferion7)
  • Dokument je převážně o snovačce jedovaté (Latrodectus mactans), setkáme se zde i s jinými jedovatými pavouky jako jsou: koutník jedovatý (Loxosceles reclusa), sklípkani Psalmopoeus cambridgei, Haplopelma lividum, Pelinobius muticus, Grammostola rosea či Aphonopelma smidti, dále pak se slíďáky i křižáky. Kromě pavouků uvidíme i štíry: štír tenkoocasý (Centruroides exilicauda) nebo stonožky: Scolopendra heros. (Inferion7)

Reklama

Reklama