Reklama

Reklama

Příběhy 20. století - Převrat (2019) (série)


Proruští (S02E16)

(epizoda)
Česko, 2019, 26 min

Režie:

Radim Špaček

Scénář:

Adam Drda

Obsahy(1)

Protikomunistická opozice v Československu (a zejména Charta 77) kladla před listopadem 1989 zásadní důraz na skutečnost, že vláda KSČ soustavně a každodenně porušuje občanská práva. Jak se stalo, že dnes někteří někdejší disidenti obhajují autoritativní režimy? Listopad 1989 mimo jiné způsobil, že Československo (a později samostatná Česká republika a Slovensko) přestalo být sovětskou kolonií. Od srpna 1968 do roku 1991 jsme žili v okupované zemi. Dnešní Rusko se o soustavné porušování občanských práv opírá, státy někdejšího „sovětského bloku“ stále považuje za své „zájmové území“, Bezpečnostní informační služba pravidelně upozorňuje na ruské špionážní aktivity. Přesto někteří někdejší disidenti ruskou politiku různými způsoby podporují. Právník a politik Ján Čárnogurský patřil k nejvýraznějším obhájcům občanů pronásledovaných v ČSSR z politických důvodů – dnes je předsedou Slovensko-ruské společnosti. Někdejší signatář Charty 77, Jan Schneider, který pracuje pro noviny patřící předsedovi vlády a který čerstvě obdržel vyznamenání od prezidenta, vystupuje pravidelně v médiích jako stoupenec ruské politiky. Urazili zvláštní cestu od obrany občanských práv k toleranci politického režimu, který se o potlačování občanských práv opírá. Jak se to stalo? Jak se s tím rozporem vyrovnávají? (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pobavilo mě "Často se mi lidé ptají, kde jsem byl 17. listopadu. Odpovídám, že nikde, protože na prorežimní akce jsem nechodil".  "Petr Pithart mluví o předání moci". Až od šestnácté minuty se začíná ozřejmovat, proč se díl jmenuje "Proruští". Zazní "disidenti u moci se často vzdálili původním myšlenkám". Rusové se stále nepostavili čelem ke své krvavé historii, ale Čarnogurský má vychvalováním Putina vlastně pravdu. "My podporujeme to, co si Rusko zvolí" , říká. ()

ssarka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

no to se opravdu nedá poslouchat tyhle dva pány....nedodíváno...čtyři hvězdy pouze za to, že jsou zde jen ti dva, jinak celý dokument je výborný a má obrovskou hodnotu pro budoucnost ()

Reklama

Reklama