Reklama

Reklama

Nezlomný

Česko, 2012, 74 min

Režie:

Igor Červený

Scénář:

Igor Červený

Obsahy(1)

Nezlomný je dokumentárním filmem o jednom z našich posledních žijících stíhačů legendární 310. stíhací squadrony R.A.F. - brigádním generálovi Emilu Bočkovi.
Jako šestnáctiletý se vydal na pouť válečnou Evropou, aby se přes Slovensko, Maďarsko, Alexandrii a Francii nakonec dostal do Anglie. Z té však byl odeslán na výcvik do Kanady odkud se vrátil jako stíhací pilot. Se svým Spitfirem se zúčastnil 26 operačních letů. Ve filmu zavzpomíná nejen na dramatické okamžiky při nouzovém přistání jeho Spitu či na doprovody mohutných formací těžkých bombardérů nad okupovaná území, ale i na život za války v Anglii. Po válce jej zázrakem nepostihl smutný osud jeho bojových druhů, kterým se za jejich oběti ,,vděčný'' národ odvděčil mučením, žaláři a nucenými pracemi. Dokument mapuje i jeho život po válce, kdy vyměnil stíhačku za závodní motocykl. Dnes ve svých 93 letech stále něco dělá, stále létá a dále se řídí heslem: ,,Nebudeme sedět, ale budeme něco dělat! '' (Big Bear)

(více)

Recenze (1)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tento dokument vznikl zcela evidentně jen díky nadšení pana Červeného a zřejmě partě kolem něho. Místy působí nesmírně amatérským dojmem, o to více z něj však čisí nadšení a úcta k panu Bočkovi. Ten sám celý dokument komentuje a věru by jste mu nehádali jeho věk. Film jsem viděl na DVD, které obsahovalo řadu bonusů. Ty já většinou nechávám nepolíbené ale zde je doporučuji vidět. Je tam rozhovor pana Bočka a naším armádním stíhačem a akrobatickým letcem panem Šonkou i dalšími představiteli naší armády. Líbilo se mi to ujištění kluků od gripenů, že i oni by do toho dneska šli stějně jako tenkrát pan Boček se svými vrstevníky.... Těchto dokumentů nebude nikdy dosti a bohužel těch, kterým tolik z nás vděčí za tak mnoho žije již jen hrstka. V dobách kdy byli mladí a kdysi právěm měli užívat slávu a vděk národa, dostali od něj nepěkně na hubu což je strašná, nesmazatelná a nezapomenutelná (i když se o to dnes leckdo snaží a komanči zase vylézají z děr) ostuda ! Nezapomínejme! Dávám za tři vrtulové listy Spitfiru. * * * ()

Reklama

Reklama